Най-голямата банка, за която никога не сте чували

След сливането на SunTrust и BB&T новата банка вече носи името Truist

Кели Кинг (вляво) и Бил Роджърс доскорошните директори съответно на BB&T и SunTrust, които сега са главен изпълнителен директор и главен оперативен директор на Truist
Кели Кинг (вляво) и Бил Роджърс доскорошните директори съответно на BB&T и SunTrust, които сега са главен изпълнителен директор и главен оперативен директор на Truist
Снимка: Twitter профил BB&T
10:15 13.12.2019
Truist не беше дори дума доскоро. Сега това е една от най-големите банки в Америка.

Сливането на SunTrust и BB&T на стойност 28 милиарда долара означава, че тези марки бавно ще отпаднат след комбинирана 275-годишна история. 

Най-голямата банкова сделка в САЩ от 2004 г. насам беше представена като сливане на равни, принуждавайки банките да започнат на чисто, пише CNN.

„Цялата същност на Truist се състои в две големи, емблематични, стари компании, които се обединяват, за да формират нова организация, която гледа напред“, заяви изпълнителният директор на Truist Кели Кинг пред CNN Business.

Truist, която официално започна да се търгува като нова компания в понеделник, след като получи регулаторно одобрение, нае национална компания за брандиране, която да излезе с име.

"Ние им дадохме чист лист хартия и казахме, че искаме име, което не е натоварено", каза Кинг, който преди това беше изпълнителен директор на BB&T.

И все пак новото име на корпоративната единица предизвика критики в социалните медии. Неофициална анкета в Twitter от американския банкер установи, че повече от две трети от потребителите "мразят" името Truist.

Кинг прогнозира, че новата марка в крайна сметка ще обхване и напомни на критиците, че Verizon и Nike също са измислени думи.

Truist дори направи компромис с местоположението на централата си. Новата банка ще бъде базирана в Шарлът, но ще поддържа силно присъствие в Атланта, където е седалището на SunTrust, и Уинстън-Салем, Северна Каролина, където се намира BB&T.

Truist обещава да няма масови съкращения

Клиентите на банката все още не са забелязали съществена разлика от сливането. Имената на местните клонове не са се променили и не се очаква да се променят поне още една година. (Въпреки това клиентите на SunTrust и BB&T вече могат да използват безплатно всеки един от 4500 банкомати на компанията.)

Truist обеща, че сделката ще създаде 1,6 милиарда долара икономия на разходи, включително чрез закриване на клонове.

Кинг каза, че Truist не е решила точно колко клона ще бъдат затворени, въпреки че призна, че на някои места клоновете на BB&T и SunTrust са разположени "един до друг".

Когато сливането беше обявено, SunTrust и BB&T обещаха да не уволняват служители.

„Все още сме малки“

Сделката, най-голямата след финансовата криза от 2008 г., тества апетита на страната за големи банкови сделки. С повече от 460 милиарда долара активи и 330 милиарда долара депозити, Truist вече е търговски кредитор №6 в Америка.

Сливането на SunTrustи BB&T получи единодушно одобрение от FDIC, въпреки че един служител предупреди, че сделката крие „много значителни рискове за финансовата стабилност“.

Кинг твърди, че тези опасения са преувеличени, отбелязвайки, че балансът на Truist е омаловажаван от този на най-големите банки на Уолстрийт. JPMorgan Chase, например, разполага с активи от 2.8 трилиона долара, което е приблизително шест пъти повече от това, което има Truist.

"Ние сме големи, но все още сме малки", каза Кинг.

И за разлика от JPMorgan, Bank of America и Citigroup, Truist не е голям играч във видовете екзотични финансови ценни книжа, които подхранваха кризата през 2008 година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | сливане | SunTrust | BBT | Truist

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини