Най-лошото за европейските фабрики изглежда мина

Възстановяването обаче ще бъде бавно, тъй като много предприятия все още не работят, а хората са вкъщи

Снимка: Unsplashed
13:00 01.06.2020
Производителите от еврозоната, изглежда, са преодолели най-лошото. Това показва проучване в понеделник, но активността все още е слаба, тъй като оставащите блокировки поради пандемията от коронавирус поддържат търсенето ниско, съобщава Ройтерс.

Много страни от еврозоната бавно започнаха да отварят части от икономиките си, въпреки че все още се съобщава за случаи на вируса. И така, след като се срина до най-ниското си ниво в близо 22-годишната история на проучването през април, индексът за покупки на мениджърите на IHS Markit (PMI) се възстановява през миналия месец. Той нараства до 39.4 пункта през май спрямо 33.4 през април, но все още е доста далеч от границата от 50 пункта, която отделят растежа от свиването.

Индексът за измерване на производството, който е съставен на PMI, и се очаква да бъде обявен публично в сряда, остава слаб, но почти се удвоява до 35.6 от рекордно ниските нива от 18.1 месец по-рано.

„Спадът на производството изглежда намалява през април, а намалението е значително по-бавно през май“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

„Подобрението е отчасти добра новина, защото отразява сравнението с шокиращо стръмния спад през април, но по-обнадеждаващата новина е рестартирането на работа на компаниите".

Много работещи обаче все още са насърчавани да останат вкъщи, а много предприятия остават затворени, затова перспективните индикатори в проучването предполагат, че възстановяването ще бъде бавно.

С надеждата най-лошото да е отминало, обаче, мениджърите по закупуване са по-малко песимистични през май спрямо април. Индексът на бъдеща продукция, който измерва оптимизма за предстоящите 12 месеца, се приближава до точката на пробив от 50, като отчита 44,6 пункта през май спрямо 36,6 от април.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | производство | статистика | фабрики