Наследникът на Nutella е забогатял с $10 млрд. през 2019 г.

Джовани Фереро е и автор на осем романа

Джовани Фереро
Джовани Фереро
Снимка: Nutella
08:56 15.01.2020
Nutella е любима марка на много хора по света и има отдадени почитатели. А човекът зад богатството на Nutella днес е 55-годишният Джовани Фереро, наследник на шоколадовата империя. 

През последните 70 години семейният шоколадов магазин се е превърнал в многомилиарден бизнес, който произвежда не само Nutella, но и Tic Tac, шоколадови бонбони Ferrero Rocher, шоколади Kinder, Baby Ruth, Butterfinger и Crunch, както и множество други марки шоколадови и сладки изделия.

И макар че Nutella и другите продукти от семейния бизнес са навсякъде, самият Джовани Фереро не обича да е под светлините на прожекторите. Всъщност той държи толкова на личното си пространство, че мерките за сигурност на семейството могат да се сравнят с тези на НАСА.

По време на Втората световна война ембарго спира доставките на какао в Италия. В резултат на това всички форми на шоколад са изключително трудни за получаване и това със сигурност затруднява производствените възможности на компанията. За да запази последното си много ограничено предлагане на какао, дядото на Джовани Пиетро Фереро започва да смесва шоколадовите си продукти с лешници. (Тук е важно да се отбележи, че лешниците са в изобилие в целия северозападен италиански регион Пиемонт.) Полученият продукт се оказва наистина много вкусен. С няколко незначителни корекции Пиетро усъвършенства продукта, който сега познаваме като Nutella. 

Meстните жители харесват новото му творение. Не минава много време и Пиетро и брат му Джовани основават Ferrero SpA. Така те превръщат своята малка сладкарница в Северна Италия в сладкарска фабрика. Джовани изгражда търговската мрежа на Ferrero. 

Микеле Фереро поема контрола над семейната бонбонена империя през 1949 г. През 1963 г. той преименува шоколадовия крем с лешници с името Nutella в цяла Европа - и той се превръща в мигновен успех. Няколко години по-късно Ferrero стартира линията за шоколади Kinder. Известен като "Kinder Surprise", всеки шоколад има малка играчка вътре в него. Под ръководството на Микеле Фереро Ferrero SpA представя много нови продукти и линии, включително Ferrero Rocher, Mon Cheri, Tic Tac и Pocket Coffee. 

Днес Ferrero SpA е четвъртият по големина производител на шоколад в света, с над 30 марки под "шапката" си.

Джовани Фереро е най-малкият син на сина на Пиетро - Микеле Фереро. Той е роден в Италия през април 1964 г. и посещава белгийски интернат. Учи маркетинг в САЩ в Lebanon Valley College в Анвил, Пенсилвания. След дипломирането си Джовани се присъединява към баща си и брат си Пиетро в семейния бизнес. Първата му работа в семейния бизнес е за марката Tic Tac в Белгия.

През 1997 г. Микеле прехвърля оперативния контрол върху компанията на двамата си синове Пиетро и Джовани. Пиетро управлява ежедневната логистика на компанията, както и разработването на продукти. Джовани се съсредоточава върху творческата страна на бизнеса. През 2011 г. Джовани е обявен за единствен изпълнителен директор, след като брат му Пиетро загина при инцидент с велосипед в Южна Африка, предизвикан от сърдечен удар. 

Микеле остава изпълнителен председател до смъртта си през 2015 г., когато компанията беше оставена единствено на Джовани, който стана изпълнителен председател, в допълнение към ролята на изпълнителен директор, която вече имаше. 

През 2017 г. Джовани кани за главен изпълнителен директор Лапо Сивилети, първият човек извън семейството, който заема тази позиция.

Откакто е поел компанията, Джовани промени бизнеса. Той направи първите придобивания в историята на компанията. През 2015 г. Ferrero Group закупи британски производител на шоколад за 170 млн. долара. През 2018 г. тя закупи бизнеса с бонбони в САЩ от Nestle за 2.8 млрд. долара. През 2019 г. компанията купи бизнеса с бисквитки на Kellogg за 1.3 млрд. долара. 

Джовани Фереро е добавил 9.63 млрд. долара към нетното си богатство през 2019 г. Сега той има състояние от 32 млрд. долара. Фереро и неговото семейство са единствените собственици на Ferrero Group.

Джовани не се занимава само с шоколадов бизнес. Освен това пише романи. Написал е осем романа, много от които са поставени в Африка. Най-скорошната му книга „Il cacciatore di luce“ („Ловецът на светлина“) разказва за африкански художник, диагностициран с левкемия.

Той е женен за Паола Роси, която работи в Европейската комисия. Двойката има две деца и живее в Брюксел, Белгия.

Ferrero Group има повече от 70 свързани компании, с 15 производствени предприятия и 22 000 служители по целия свят. От всеки 100 лешника, отглеждани на земята, 15 влизат в някой продукт на Ferrero. Въпреки размерите си, компанията и нейните собственици са известни с това, че пазят ревниво личното си пространство и рядко могат да бъдат видени на публично място.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | шоколад | Nutella | Джовани Фереро

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини