Недоволна от приходите, държавата ще преосмисля тол системата

Още пътни артерии се очаква да бъдат включени в обхвата ѝ, който по-рано бе драстично намален

Снимка: Economic.bg/Архив
10:44 30.05.2020
След многократните отстъпки, които направи на транспортния бранш за тол системата, включително и за нейния обхват, сега държавата не е доволна от приходите в хазната и смята да преговаря с бизнеса за добавянето на още пътища към нея. Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова по време на интервю в Нова тв.

Дългоочакваната тол система влезе в сила на 1 март, като това се случи при редица отстъпки към превозвачите. Най-ярко на очи се набива именно драстично намаленият обхват – от около 20 000 км републиканска пътна мрежа тол такса се плаща за едва 3115 км пътища (803 км автомагистрали и 2312 км първокласни пътища).

Тежкотоварните превози обаче използват и второкласни, и третокласни пътища, обърна внимание днес Петя Аврамова. Тя даде пример със силно натоварения Проход на републиката, който е второкласен и на практика за него не се плаща тол такса. 

„Ако погледнем схемата на България, ще видим, че голяма част от второкласните пътища са основни пътни артерии, по които се придвижва трафикът, а те са всъщност извадени от обхвата на тол системата по настояване на транспортния бранш.“

Макар ограниченията вследствие на коронавирусната пандемия да са попречили на предвидения анализ на тол системата, Аврамова коментира, че приходите от нея от 1 март насам все пак са „в порядък, който по никакъв начин не ни дава увереност и сигурност, че можем с тези средства да рехабилитираме всички пътища, както и да изграждаме нови“. 

Затова, каза регионалният министър, предстои предложение за разширяване на обхвата. „Ние ще предложим основни транзитни артерии да бъдат включени в обхвата на тол системата“, коментира Аврамова. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: обхват | тол система | Петя Аврамова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини