НОИ пуска нова е-услуга за работодателите

Електронните услуги в НОИ става все по-популярни на фона на пандемията

Снимка: Economic.bg/Архив
13:18 12.05.2020
Нова електронна услуга на Националния осигурителен институт (НОИ) предоставя информация за изплатените компенсации, предоставени от държавата на работодателите с цел запазване на заетостта по време на извънредното положение. 

Информацията съдържа данни за работниците и служителите, на които е изплатена компенсацията, броя на работните дни и месеца, за който се изплаща, размер на компенсацията и на осигурителните вноски, дата на плащане, уточняват от НОИ. 

Електронната услуга е достъпна на интернет страницата на ведомството – в рубрика “Е-услуги”, „Справки“, съответно в раздели: „по Булстат и ИКО на НОИ“ след въвеждане на ЕИК на осигурителя и Идентификационен код на осигурителя (ИКО), издаден от НОИ или „със сертификат“ - за регистрирани потребители с Квалифициран електронен подпис (КЕП), съдържащ ЕИК на осигурителя.

Извънредната ситуация с коронавируса тласна не само бизнеса, но и държавната администрация към скоростна и принудителна цифровизация. Ограничаването на социалните контакти и изискването за дистанция между хората се оказва с пряк ефект върху работата на НОИ, потвърждават и резултатите от национално представително социологическо проучване, проведено от Алфа Рисърч този април. 

Данните доказват, че електронното обслужване в НОИ придобива все по-голяма популярност. Преди въвеждането на ограничителните мерки например съотношението между посещенията „на място“ и достъпа до желаната услуга по електронен път е било две към едно – около 50% от ползвалите услугите на НОИ посочват първата опция, а 25% се поставят в другата група. След 13 март обаче предпочитания на потребителите се преобръщат и е-услугите вземат превес. Съотношението се запазва същото, но вече в полза на дистанционния достъп. 

И в двата случая около 25% от анкетираните са посочили, че ползват и двата начина за обслужване. Недоволните от електронните услуги са по-малко – 5% спрямо 9% недоволни от обслужването на място. 

Без изненада, софиянци са най-активните потребители на електронните услуги, а жителите на селата остават привърженици на обслужването на място.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работодатели | НОИ | електронни услуги | компенсации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини