Новите назначения в КРС може да развалят управляващата коалиция

Народното събрание избра днес за нов зам.-председател и двама членове, "патриотите" са недоволни

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
12:05 21.02.2020
Народното събрание избра днес за нов зам.-председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Кристина Андонова-Христова, издигната от ГРРБ, както и двама членове на органа. Изходът от гласуването поставя под въпрос бъдещето на управляващата коалиция.

Раздорът настана покрай гласуването на членовете за двете места в КРС, за които се назначават хора, номинирани от партиите в Народното събрание. В надпреварата влязоха четирима кандидати.

Преди вота „Обединени патриоти“ се усъмниха в задкулисни игри между ГЕРБ и ДПС и попитаха партньорите си с кого всъщност управляват. Патриотите заплашиха, че ще напуснат коалицията, ако вместо техния кандидат – Пеньо Пенев, бъде избран този на опозиционната ДПС – Ердинч Хайрула. 

Изборът за едното място падна именно върху Хайрула. За другото бе гласувано доверие на Анна Хаджиева, общо предложение от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Четвъртият кандидат за вакантното място бе Деница Златева от БСП, но нейната кандидатура не бе подкрепена. 

Парламентът е органът, който избира зам.-председателят и двама от членовете на КРС, които се назначават за период от 5 години. Председателят на КРС се определя и освобождава от Министерски съвет и се назначава със заповед на премиера за срок от 5 години. А един от членовете на комисията се назначава и освобождава с указ на Президента на републиката за срок 5 години.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: КРС | членове | ГЕРБ | Обединени патриоти | управляваща коалиция | зам-председател

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини