Новият правителствен „тайминг“ за ERM-2 – юли 2020 г.

Премиерът Борисов отново повтори, че трябва да има „пълен консенсус“, но не стана ясно как ще бъде постигнат

Снимка: Министерския съвет

Правителството на България е взело решение да отложи с три месеца присъединяването на страната ни към Валутно-курсовия механизъм (ERM-2) с три месеца след интервюто на американския икономист Стив Ханке и „кой ли още не“. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който се срещна в Брюксел със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, за да обсъдят многогодишната финансова рамка на ЕС, както и процеса по присъединяване на България към „чакалнята“ на Еврозоната.

„Таймингът е юли месец, а не април. Тогава ще се обсъжда влизането на България и Хърватия. Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма допълнителни пречки. Ще вървим към чакалнята само при абсолютен консенсус във времето“, каза премиерът.

На въпрос на журналисти как ще се постигне този „абсолютен консенсус“, който не е съществувал никога – нито при приемането на Валутния борд, нито при присъединяването на България към ЕС и НАТО, премиерът отговори: „Дори с днешната среща с Домбровскис, той казва ясно и точно, че България ще влезе в „чакалнята“ само по фиксирания курс към датата, на която Народното събрание се съгласи. Няма как повече да убедя хората. Няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна и по слаба. Еврото е втората най-силна валута в света. Европа на първа скорост, за това работя денонощно“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | Бойко Борисов | чакалня | Валдис Домбровскис | ERM

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини