Ограничаването на парите в брой при задгранични пътувания мина на първо четене

Депутатите одобриха промените във Валутния закон, с които се забранява на длъжниците към държавата да напускат ЕС с повече от 30 000 лв.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
14:11 16.01.2020

Депутатите приеха на първо четене с 90 гласа "за", 4 "против" и един "въздържал се" промените във Валутния закон, с които се засилва контролът върху движението на пари в брой по границите на страната. Според промените български граждани, които имат публични задължения, няма да могат да напускат Европейския съюз с повече от 30 000 лв. в себе си. Контролът ще се осъществява от митническите служби, които предварително по служебен път ще получават информация за наличието на публични задължения за всяко физическо лице.

Паричните средства, които се намират в хората, напускащи територията на България, подлежат на деклариране съгласно принципа на задължителното деклариране. Освен това, при напускане границите на Европейския съюз всички лица са задължени да декларират пари в брой в размер над 10 000 евро, според сегашните изисквания.

Според друго изменение в Закона, ако благородни метали или скъпоценни камъни не бъдат декларирани, то глобата ще бъде в размер на една пета от стойността на предметите. В проекта е предвидено още, когато недекларираният предмет е укрит по специален начин, наказанието да е глоба в размер на една четвърт от стойността му.

Причината за промените в санкциите е, че през юли тази година Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради недостатъчно ефективни и непропорционални на извършените нарушения санкции в съответния закон и Наказателния кодекс. Досега санкциите за недеклариране на средства над 10 000 лв. бяха глоба до 3 000 лв. за физически лица и до 6 000 лв. за юридически.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: санкции | задължения | длъжници | Валутен закон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини