ОПЕК+ отрича да има конфликт сред членовете в картела

Според саудитския петролен министър идеите за възстановяване на баланса на пазара не са изчерпани

Снимка: БТА
13:52 25.02.2020

ОПЕК и нейните партньори в т.нар. организация ОПЕК+ все още работят заедно и имат още идеи за възстановяване на баланса на световните пазари на петрол. Това заяви енергийният министър на Саудитска Арабия Абдулазис бин Салман във вторник, цитиран от CNBC.

„Ние комуникираме помежду си, използваме всяка възможност да обсъдим ситуацията“, разкри Бин Салман пред репортери по време на конференция в Рияд. „Не сме изчерпали идеите си, не сме си изгубили номерата си и винаги имаме добри опции за комуникация чрез конферентни връзки“, добави той.

Неговите коментари идват на фона на спекулации за напрежение в групата ОПЕК+ по въпроса за евентуално допълнително свиване на добива на петрол. Цените на суровината продължават да спадат заради слабото търсене и достатъчното предлагане, както и заради опасенията какъв ефект ще окаже коронавирусът върху глобалната икономика.

Принц Абдулазис подчерта, че членовете на ОПЕК+ са уверени в своето партньорство и всеки един от тях е отговорен.

ОПЕК и нейните съюзници ще проведат среща във Виена на 5-6 март, но все още не е ясно дали цялата група ще постигне съгласие за намаляване на производството на петрол, като според слухове Русия се колебае в това решение. В момента организацията е свила общия добив с 1.7 млн. барела дневно до края на март, за да стабилизира цените.

Техническият комитет на ОПЕК+ проведе среща през февруари, на която бе проведена дискусия за допълнително свиване на производството.

Миналата седмица руският енергиен министър Александър Новак направи изказване, в което съобщи, че страната все още не е взела решение за намаляване на производството си на петрол и това ще продължи да се дискутира между партньорите в ОПЕК+.

Цените на петрола се запазват стабилни във вторник, след като вчера те се сринаха с над 4% предвид опасенията от ефекта от коронавируса върху световната икономика и стабилните щатски петролни запаси, които по данни от Американския петролен институт са се увеличили с 4.2 млн. барела за седмицата до 14 февруари. Това от своя страна е петото поредно седмично увеличение в щатските запаси.

Към 11:20 ч. българско време европейският петрол Брент поскъпна с 0.39% и достигна цена от 56.43 долара за барел, докато американския лек суров петрол поскъпна с 0.18% и се търгуваше за 51.43 долара за барел.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ОПЕК |

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини