Omdia подреди най-популярните модели смартфони за 2019 г.

Челните позиции се заемат от няколко модела на американския производител Apple

Снимка: кадър Youtube
14:03 26.02.2020

IPhone XR на Apple е най-продаваният смартфон на 2019 г., показват данни от тракера за пазара на смартфони Omdia. Миналата година са доставени 46.3 млн. бройки iPhone XR. Така евтиният модел на американската компания държи първото място по продажби.

Apple произвежда и втория най-доставян модел - iPhone 11, от който са доставени 37.3 млн. бройки.

И двете устройства в момента се считат за най-добрите модела iPhone-и, пише „Бизнесинсайдър”.

IPhone XR беше пуснат през октомври 2018 г. на цена от $749, а в края на 2019 г. падна до $59.99. IPhone 11, който беше представен година по-късно, имаше още по-ниска стартова цена от 699.99 долара.

Трето, четвърто и пето място в списъка са заети от устройства на Samsung, като телефоните на корейската фирма Galaxy A10, Galaxy A50 и Galaxy A20 имат съответно 30.3 милиона, 24.2 милиона и 19.2 милиона доставени единици.

От 10-те най-продавани телефона в списъка само един - Redmi Note 7 на Xiaomi - не е направен нито от Apple, нито от Samsung.

Освен това докладът посочва, че доставките на iPhone XR са се удвоили през 2019 г., спрямо 23.1 млн. бройки предходната година.

Забележка за цифрите: цифрите на пратките не означават непременно същото количество продажби, въпреки че са добър показател за търсенето. Пратките се отнасят до броя телефонни единици, които са изпратени към търговци. Продадените единици се отнасят до това колко клиенти действително са купили устройства.

Samsung и Apple са най-големите производители на смартфони в света, като последните проучвания сочат, че те са практически изравнени, когато става дума за общите продажби на смартфони в световен мащаб.

70,7 милиона смартфона на Apple са били доставени през четвъртото тримесечие на 2019 г., според проучване на Strategy Analytics, докато Samsung е доставила 68,8 милиона.

Общите доставки на смартфони на Apple намаляват вече две поредни години, според данните на Omdia, като през 2019 г. са паднали с 4.6%.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Samsung | apple | смартфони | доставки | iPhone XR | Omdia

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини