Направени са първите инвестиции в остров за вятърна енергия

Този проект може да осигури енергийната независимост на Дания и да задоволи чужди интереси

Снимка: stormgeo.com

Дания продължава с планове за изграждане на изкуствен остров, заобиколен от офшорни вятърни централи с мощност до 10 GW,  което е повече от достатъчно за снабдяване на всички домакинства и би оказало влияние за постигане на амбициозните цели на стараната за изменението на климата.

Дaния e дoм на гиганта в пpoизвoдството и поддръжката нa вятъpни тypбини Vеѕtаѕ, ĸaĸтo и нa нaй-гoлeмия paзpaбoтчиĸ нa oфшopни вятъpни фepми Оrѕtеd.  Наскоро държавата одобри закон, който цели намаляване на емисиите на парникови газове с 70% до 2030 г.

Министерството на енергетиката търси подходящото място за изграждане на един или повече острови, на които да се изградят офшорни вятърни централи с общ капацитет най-малко 10 GW - еквивалент на потреблението на електроенергия от 10 милиона европейски домакинства.

През 2018 г. Дания покри 41% от потреблението си на електроенергия чрез вятърни електроцентрали, което е най-високото ниво в Европа. Проектът е от решаващо значение за спазването на правно обвързващия закон за климата на Дания, един от най-амбициозните в света.

Островът може да струват между 26-40 млрд. евро, като по-голямата част от тях ще бъдат осигурени от частни инвеститори, според информация от министерството. Дания, която има население от около 6 милиона, е отделила 8.7 млн. евро, за да проучи как енергията, постъпваща в централата, може да се съхранява или преобразува във възобновяем водород, тъй като произведената енергия няма да бъде използвана само от местните.

Надеждите са, че новата технология ще позволи да се заменят изкопаемите горива с възобновяема енергия в сектори като транспорт и промишленост. „Ако наистина искаме да реализираме огромния потенциал на морския вятър, трябва да разработим технологии на бъдещето, за да превърнем зелената енергия в гориво за самолети, кораби и промишленост“, заяви министърът на климата и енергетиката Дан Йоргенсен.

Когато гори водородът произвежда вода, а не парникови газове, предлагайки чисто гориво, ако се произвежда от възобновяеми източници като вятърна или слънчева енергия, а не от нефт и газ, източник на голяма част от произведения водород в момента.

Интересът към възобновяемия водород нараства, тъй като тежката промишленост, авиацията и корабоплаването търсят начини да намалят въглеродния си отпечатък. Енергийната компания Orsted заяви, че има за цел да инвестира в пилотни проекти, които ще използват вятърна енергия и други възобновяеми енергийни източници за производство на водородно гориво.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: остров | вятърна енергия