От днес Словакия изисква задължителен PCR тест за пристигащи българи

Тестът трябва да е направен най-рано 96 часа преди пристигането на словашка граница

Снимка: Pixabay
08:44 06.07.2020

От днес Словакия въвежда нови, по-строги, изисквания за влизане на територията на страната на български граждани, съобщава БНР. Това става, след като Братислава извади страната ни от списъка на безопасните държави. PCR тест с отрицателен резултат за Covid-19 се изисква за всички българи, желаещи от днес да влизат на територията на Словакия.

Тестът трябва да е направен най-рано 96 часа преди пристигането на словашка граница. Дори и с отрицателен резултат българите задължително се подлагат на 5-дневна карантина, след което следва втори тест. Свободни за движение в страната ще бъдат тези, които имат отрицателен резултат при второто изследване.

Решението беше взето миналата седмица на заседание на епидемиолозите и инфекциолозите, съобщи словашкият премиер Игор Матович, а информацията беше потвърдена след проведен спешен разговор на българския посланик в Словакия Йорданка Чобанова със заместник-министъра на външните работи Марти Клус.

България беше изключена и от списъка на Словения на страните, чиито граждани са свободни да влизат без карантина. За там от 19 юни важи срок за транзитно преминаване за 12 часа.

14-дневна задължителна карантина има и за български граждани, пътуващи за Естония. Там това изискване важи за всички пристигащи от държави с над 15 случая на Covid-19 на 100 000 души население.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.