От големите икономики Covid-19 ще удари най-силно Великобритания

Moody's прогнозира над 10% спад на БВП тази година

Снимка: Unsplash
20:09 10.07.2020
Великобритания ще претърпи най-големия финансов спад от групата на големите икономики тази година, прогнозира Moody’s. Според нея дълговете на страната като дял от БВП ще нараснат с 24 процентни пункта, предава Reuters.  

Правителственият пакет от стимули в Обединеното кралство, обявен тази седмица, ще помогне за постепенно икономическо възстановяване, но ще добави допълнителен натиск върху фискалната позиция на страната, посочват от Moody’s. 

„Коефициентът на публичен дълг на Обединеното кралство вероятно ще се увеличи с 24 процентни пункта от БВП или повече спрямо нивата от 2019 г.“, пише в бележка на анализаторите.

„Прогнозираме свиване от 10.1% в БВП на Обединеното кралство за тази година, но очакваме постепенно последващо възстановяване на фона на облекчаването на мерките за блокиране и последващ ръст от 7.1% през следващата година“, пишат още Moody’s.

Агенцията оценява Великобритания с рейтинг Аа2 с отрицателна перспектива.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Великобритания | криза | Moodys | прогноза | спад