Сезонът на отчетите носи резки промени в цената на акциите

Pinterest, Beigene, Arista Networks не изпълниха очакванията на анализаторите

Снимка: pixabay
Затварянето на американските пазари вчера доведе до огромни промени в цената на акциите на редица компании. Засегнатите са от различни сфери - облачни услуги, технологии, коли под наем и социални мрежи и други.

Акциите на Pinterest например паднаха с 20% при затварянето на пазара, причина за това са слабите приходи за третото тримесечие. Те достигнаха 279.7 млн. долара, докато анализаторите прогнозираха 280.6 млн. долара. Все пак компанията регистрира печалба от 1 цент на акция, което надвишава очакваните 4 цента загуба, прогнозирани от Refinitiv.

От сайта за споделяне на снимки съобщиха, че месечните активни потребители са 322.8 милиона, като резултатите от анкетата на FactSet бяха за 312 милиона. Средният приход от потребител падна малко под очакваното - 90 цента при прогнозирани 91 цента.

Акциите на китайската биотехнологична компания Beigene скочиха с над 30%, след като американският конкурент Amgen обяви, че ще инвестира в нея 2.7 млрд. долара. Съгласно сделката, Amgen ще плати на акционерите на BeiGene $174.85 на акция, което е 25% премия спрямо цената на компанията при затварянето на Nasdaq в сряда. Междувременно, акциите на Amgen останаха непроменени след затварянето въпреки достигнатия годишен максимум в средата на деня заради засилената търговия.

Акциите Arista Networks се понижиха с повече от 20%, след като компанията заяви, че очаква през четвъртото тримесечие внезапен спад в оборота на бизнеса си с облачни услуги и по точно с cloud „titan“ . Прогнозата на компанията за приходите ѝ за четвъртото тримесечие варира между 540 и 560 млн. долара, което е под очакванията на анализаторите за 686 млн. долара.

Този песимизъм контрастира с добрите резултати при печалбите. Фирмата отчете печалба от 2.69 долара на акция при приходи от 654 млн. долара през третото тримесечие, надвишаващи прогнозата за печалба от 2.41 долара на акция и приходи от 653 млн. долара.

Акциите на Qorvo скочиха с повече от 8%, след като компанията обяви силна прогноза за следващото тримесечие. Производителят на чипове очаква приходите му през четвъртото тримесечие да бъдат между 840 и 860 млн. долара, надвишаващи очакваните от Уолстрийт за 758 млн. долара. Причината е силното търсене на слушалки, подкрепено от набиращата интерес 5G технология. Също така Qorvo обяви, че ще изкупува обратно свои акции до 1 млрд. долара.

През третото тримесечие компанията отчете печалба от 1.52 долара на акция и приходи от 807 млн. долара, при очаквани от анализаторите 1.30 долара на акция и приходи от 754 млн. долара.

Акциите на Avis Budget паднаха с повече от 10%, след като компанията намали прогнозата си за приходите и отчете по-слаби от очакваните печалби. Компанията за коли под наем е постигнала печалба от 2.96 долара на акция при приходи от 2.75 млрд. долара, което е по-малко от очакваните 3.64 долара на акция и 2.85 млрд. долара.

Avis намали и целогодишните си прогнози за приходи до 9-9.2 млрд. долара при първоначални очаквания за между 9.2 млрд. и 9.5 млрд. долара. Уолстрийт прогнозира 9.21 млрд. долара.

Акциите на United States Steel Corporation скочиха с над 4% по време на разширената търговия след отчетените положителни печалби за третото тримесечие. Компанията регистрира загуба от 21 цента на акция, което не изпълни прогнозите за 29 цента на акция. Приходите са в размер на 3.07 млрд. долара, което е по-добър резултат от очакваните 3.05 млрд. долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазари | Уолстрийт | Qorvo | Arista Networks | United States Steel