Отрицателните лихви стигнаха и до САЩ

Едномесечните и тримесечните облигации вече са с отрицателна доходност

Снимка: Unsplashed
17:38 25.03.2020
Кризата с коронавируса донесе за пръв път на американските финансови пазари и отрицателна доходност по държавния дълг. Минусите се факт днес както при едномесечните, така и при тримесечните държавни ценни книжа. Това се случва една седмица и половина, след като Федералният резерв намали референтния си процент до почти нула и понеже инвеститорите потърсиха безопасността на фиксирания доход на фона на променливия пазар, съобщава CNBC

Съединените щати сега се присъединяват към множество държави в Европа, както и Япония, които също имат отрицателен доход по дълга.

В Германия този тренд е още по-разпространен, като всички държавни инструменти с фиксиран доход, с изключение на 30-годишните облигации, носят лихви под нулата. Дания, Франция и Швеция са сред другите европейски държави с отрицателни лихви.

Отрицателните проценти обаче не са пряко свързани с политиката на централната банка. Служители на Фед отхвърлиха схващането, че централната банка на САЩ в крайна сметка може да свали лихвения процент под нулата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дълг | САЩ | доходност | отрицателни лихви | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини