Пак промени в партийните субсидии

„Обединени патриоти“ искат различните партии да получават различни пари и да се конкретизира за какво могат да се харчат

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
13:04 14.12.2019

Групата на „Обединени патриоти“ подготвя законодателни промени за модела на финансиране на политическите партии, съобщава bTV. Тяхната цел е различните партии да получават различни суми на глас, както и да бъде разписано точно за какво могат да се ползват партийните субсидии.

Това е поредната промяна за тази година при размера на държавните субсидии за партиите. В средата на годината по предложение на ГЕРБ парите бяха намалени от 11 на 1 лева на глас. При приемането на бюджета за следващата година сумата бе повишена на 8 лева по искане на БСП.

Също така „патриотите“ предлагат да се премахне възможността, въведена от ГЕРБ през лятото, партиите да не получават средства от бизнеса.

„Основният проблем са огромните суми, които получават големите партии. Някои от тях правят телевизии, други държат пари на сметки, трети подпомагат църкви и джамии”, коментира Искрен Веселинов от „Обединените патриоти”. „Партията трябва да има конкретни средства, свързани с агитация, заплащане на медийни участия, финансиране на местни структури”, каза още той.

Социалистите също ще искат да отпадне финансирането от фирми. „От една страна, партиите могат да станат заложници на частни интереси, а от друга - могат се изкушат да си искат дарения и да рекетират бизнеса”, коментира Крум Зарков от левицата.

И ДПС искат да се избере модел на финансиране. Според тях субсидия от 8 лв. устройва големите партии. „Ние сме за публично финансиране. Смятаме, че така партиите имат нормален партиен живот. Да имат средства за кампании, но ако ще е под минимума за малките и средни партии, по-добре да се върви към финансиране без субсидия с дарения от бизнеса”, заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

ГЕРБ също заговориха за отваряне на закона за политическите партии. Ако той бъде преразгледан, това ще се случи догодина.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: политически партии | партийна субсидия | субсидии за партиите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини