3 пъти над нормата са фините прахови частици в София

40% от замърсяването на въздуха през зимата идва от битовото отопление на дърва и въглища

Снимка: Economic.bg/Архив
09:42 08.12.2019
Три пъти над нормата от 50 мкг/куб. м са фините прахови частици в София през изминалото денонощие в 4 от 5-те градски станции. Очаква се концентрацията им да намалее през днешния ден. Това съобщиха от пресцентъра на столична община и призоваха гражданите, които имат възможност, да използват алтернативен начин на отопление от горенето на дърва и въглища. 

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. 

Общината е подела проект за безплатна подмяна на печките на твърдо гориво на 20 хиляди домакинства. „Всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие“, призовават от местната управа. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.

През последните дни са извършени над 60 проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни обекти. Извънредните проверки продължават и днес. 

Стойностите на фини прахови частици може да бъдат следени в реално време на сайта Air.sofia.bg. От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android  и iOS операционни системи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | фини прахови частици | замърсяване | въздух | мръсен въздух

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини