Пътят на Huawei след САЩ

Води към Индия

Снимка: БТА
15:07 18.10.2019
Китайският технологичен гигант Huawei, на който бе забранено да продава 5G оборудване на американски телекомуникационни компании, предприема агресивен тласък да се позиционира на пазара в Индия. 

В няколко страни компанията вече усеща силен натиск от правителствата да ги напусне и „затова евентуален договор с Индия за 5G би бил особено важен“, смята Арун Сукумар, технологичен анализатор в Observer Research Foundation. „Huawei ще трябва да продължи да инвестира в целия свят и на нови пазари, за да остане на повърхността – а какъв по-голям пазар от Индия?“, коментира още той пред BBC. 

Освен в САЩ, Huawei получи забрана за участи и в 5G мрежите на Австралия, а няколко други държави обмислят позицията си. В Европа се опитват да балансират между американски си партньори и бизнеса с китайския играч. Офанзивата срещу гиганта – производител номер едно на телекомуникационно оборудване в света, дойде след активизацията на Вашингтон, който започна още по-настъпателно да тиражира тезата си, че технологиите на бранда са опасни за националната сигурност, тъй като съдържат задни вратички, позволяващи на Пекин да извършва шпионаж. 

Компанията досега винаги е отричала тези твърдения, настоявайки, че е независима от китайското правителство, като също така не спира да призовава САЩ да предоставят доказателства за думите си. 

Пътят към Индия

Размерът на безжичния пазар в Индия е по-малък само от този на Китай. Доклад на GSMA Intelligence сочи, че до 2025 г. в страната ще има 88 милиона 5G връзки, а свързаните устройства ще са над 1.3 милиарда. По всичко личи, че се очаква експлозивен растеж на пазара там, което го прави жизненоважен за всяка компания. 

А на фона на проблемите пред Huawei в момента обаче той може да се окаже от критична полза на китайския играч. Като много други телеком доставчици и китайската компания смята да изнесе част от производството си там. Тази седмица се появи информация, че заедно с Noki и Ericsson, Huawei планира да прави 5G антени в Индия. 

Междувременно САЩ не се свенят да оказват натиск и върху Индия да бойкотира китайската компания, като в опитите си да постигнат своето американските власти заплашват дори с наказателни мерки тези, които не го направят. При посещение в Делхи министърът им на търговията Уилбър Рос заяви, че Вашингтон се надява, че „нейният геополитически партньор Индия“ няма да стане по невнимание обект на неблагоприятен риск за сигурността. 

Междувременно Huawei е готова да подпише договор с индийското правителство с изрична клауза в него, че обещава да предостави оборудване без задни вратички. Това каза Джей Чен, главен изпълнителен директор на Huawei India, пред BBC. „Прочетохме в медиите, че правителството на САЩ се опитва да лобира пред индийското правителство, но все още вярвам, че трябва да се съсредоточим върху това, което можем да направим, и да опитаме всичко възможно“, добавя той.

Индия не коментира обвиненията на САЩ срещу Huawei. Нещо повече, в края на 2018 г. стана ясно, че правителството е поканило китайската компания да проведе 5G изпитания в страната, макар дата за тях все още да не е обявена. 

Изключването на Huawei от 5G процеса всъщност може да се окаже пагубно за Индия, смята Арун Сукумар. Не повече от пет компании имат инфраструктура за стартиране на 5G мрежи, но тази на Huawei е ценово по-достъпна, а според мнозина и по-добре развита от технологична гледна точка. Другите основни конкуренти на пазара са Nokia и Ericsson. „Индийската телекомуникационна индустрия вече се бори, така че да се съюзи с Huawei, която би могла да предостави услугата на най-ниска цена“, казва Сукумар. 

Индия няма местна алтернатива на технологията на Huawei и компанията е пределно наясно с това. „Huawei вече е жизнеспособна част от дигиталната екосистема на Индия и ако я изключите на този етап, рискувате да я „счупите изцяло“, коментира по-рано Джей Чен през вестник Economic Times. Според него загубата няма да е просто финансова, а ще коства на страната технологичното ѝ развитие.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Индия | 5G | Huawei | мобилен пазар | 5G мрежи | телекомуникационно оборудване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини