Петкова: Ще кажем на ЕК, че новият проект „Белене“ всъщност е старият

Според енергийния министър няма нужда от извършване на нов стрес тест по отношение на сигурността на централата

Снимка: Economic.bg/Архив
10:25 27.06.2020

По отношение на нотификацията на проекта АЕЦ „Белене“, Европейската комисия казва, че с решение 250 на Министерския съвет от 2012 г. означава, че старият проект е спрян и ако има нов проект, той трябва да бъде нотифициран отново. Но фактът е, че в изпълнение на решение на Народното събрание и МС от 2018 г. е отменено  решение 250 от 2012 г. И това връща проекта в неговия статус преди спирането му. Това ще бъде казано на ЕК, ако се стигне до успешно стартиране на процедурата по изграждане на проекта.

Така енергийният министър Теменужка Петкова обясни в интервю за bTV разминаването в позициите на нейното ведомство и на Европейската комисия. Според Министерството на енергетиката няма нужда от нова нотификация на проекта и може да се ползва тази, получена през 2007 г. Според няколко писмени отговора на Европейската комисия обаче, дадени тази седмица на запитвания от срана на граждани и медии, има нужда от такава нотификация, и тя трябва да бъде поискана, след като официално бъде избран изпълнителят на проекта.

Петкова също така заяви, че няма нужда от извършване на нов стрес тест по отношение на сигурността на проекта АЕЦ „Белене“, защото такъв вече има извършен.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | Теменужка Петкова | Белене | атомна електроцентрала

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини