Петролът няма да поевтинее през лятото, прогнозират от стоковата борса

През последните 3-4 месеца беше хаос на пазарите заради несигурността, каза изпълнителният директор на Софийската стокова борса

Снимка: pixabay
10:42 06.06.2020

През последните 3-4 месеца беше хаос на световните пазари заради несигурността, която се появи около разпространението на коронавируса и изчезването на някои стоки. Всяко едно сътресение може да доведе до рязко изменение на цените. Така например след търговската война цената на петрола се срива до 19 долара на барел. Рязкото колебание на цената стъписва пазара и породи несигурност в играчите дали да купуват, или да продават, обясни Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

„През последните 2-3 седмици обаче цената на петрола твърдо пълзи нагоре. Вече барелът е 40 долара. Рязкото колебание на цената стъписва пазара, кара играчите да не знаят да купуват ли, или да продават“, каза той в интервю за БНТ.

Прогнозата на Васил Симов е, че петролът през летните месеци едва ли ще поевтинява, но за сметка на това търсенето на петролни продукти ще нарасне през следващите седмици. И на база промените в търсенето и предлагането очакванията са му цената леко да тръгне нагоре.

Той коментира и цената на пшеницата и твърди, че тя е стокова борса, която е по-спокойна и може да се прогнозира малко по-достоверно. „През 2020 се очаква реколтата на пшеница в световен мащаб да достигне 768 милиона тона, а цената се очаква да бъде по-ниско, отколкото е била година по-рано, каза още той. Според него цената на пшеницата тази година се очаква да бъде по-ниска в сравнение с година по-рано.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | поскъпване | пазари | Софийска стокова борса | поевтиняване