По-ниското ДДС за вино, бира и фитнеси влиза за окончателно гласуване

Идеята е новите промени да действат от 1 юли до 31 декември 2020 г.

Снимка: Pixabay
07:23 30.07.2020

Депутатите ще гласуват на второ четене в пленарна зала днес предложението за намаляване на ДДС ставката на за виното и бирата в заведенията, фитнесите, туристическите агенции и случайните превози. Това е втората вълна намаления на косвения данък, след като от началото на юли такива намаления действат за храната в ресторантите, кетъринга, книгите, детските храни и лекарства.

Поправката в Закона за ДДС беше внесена от управляващите, но както често се случва – през преходните и заключителни разпоредби на друг закон – в случая Закона за местните данъци и такси, между първо и второ четене, без оценка на въздействието и без мотиви.

Вчера законопроектът мина на второ четене в бюджетна комисия, където беше приет с лекота от депутатите, въпреки че председателят на комисията Менда Стоянова отказа да гласува на заседанието. Тя е твърдо против привилегироването на отделни сектори, като дори предупреди, че Европейската комисия вероятно ще стартира наказателна процедура срещу България заради намаленото ДДС за туристическите агенции.

Идеята е новите промени да действат от 1 юли до 31 декември 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДДС | по-ниско ДДС | 9 ДДС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини