Потреблението във Великобритания неочаквано се е забавило

Досега то беше основна движеща сила за местната икономика насред кризата с Brexit

12:19 14.11.2019
Британските потребители, чиито разходи помагаха на местната икономика в свързаната с Brexot криза, през октомври неочаквано са забавили потреблението си, пише Reuters. Официалните данни от британския статистически институт засилват признаците за забавяне на цялостния растеж на британската икономика.

През трите месеца до октомври продажбите са отчели най-слабия си ръст от година и половина  насам. Месечните продажби на дребно неочаквано са се понижили с 0.1% при средна прогноза на икономистите за ръст с 0.2%. В сравнение с октомври 2018 г. пък продажбите са се повишили с 3.1%, което е отново под очакванията на анализаторите, които са прогнозирали растеж от 3.7%.

През третото тримесечие на 2019 г. като цяло продажбите са се повишили с 0.2% в сравнение с второто тримесечие. Това е най-слабият ръст от първото тримесечие на 2018 г. насам.

„Дейността на търговските обекти се е повишила през октомври заради рекламни кампании и ранно представяне на коледните стоки. Въпреки това продажбите им остават доста надолу в дългосрочен план“, гласи коментарът на британския статистически институт.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | потребление | продажби на дребно | Brexit | Брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини