Правителството иска да забрани на физически лица да притежават камиони и автобуси

Така държавата ще опита да пребори нерегламентираните превози в сивия сектор

Снимка: Economic.bg/Архив
Автомобилите, предназначени за превоз на повече от 8 пътници (категории М2 и М3) и за превоз на тежки товари над 12 т (категория N3), да могат да се притежават само от фирми. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, публикуван за обществено обсъждане.

В мотивите към законопроекта се посочва, че тези превозни средства се използват за търговска цел, поради което няма причина да се регистрират от физически лица. В момента има такава възможност и според държавата това се използва за извършване на нерегламентирани превози в сивия сектор. Ако промените бъдат одобрени, камиони и автобуси ще могат да се притежават само от юридически лица, едноличен търговец или физическо лице, регистрирано като земеделски стопани по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители.

С промените в Закона е предвидено също промяна на текстовете, свързани с прекратяване на правата, произтичащи от лиценза за превоз на пътници или товари. Вече е записано, че те се прекратяват, когато превозвачът е извършил системни нарушения.

А с цел да се преустанови практиката превозвачи, извършили нарушения, да прекратяват своя лиценз по собствено желание и да подадат заявление за издаване на нов, избягвайки започване на административно производство по прилагане на принудителни административни мерки, собственик няма да може да иска прекратяване, докато не приключи производството за отнемане на лиценза по решение на лицензиращия орган, или при започнала проверка в предприятието - до нейното приключване.

Действащият понастоящем Закон за автомобилните превози не предвижда срок за връщане на лиценза на Общността и заверените копия към него, съответно на лиценза и удостоверенията към него за извършване на превоз на пътници или товари на територията на страната, когато на превозвача е наложена принудителна административна мярка „спиране на дейността на превозвача“, чрез отнемане на заверените копия на лиценза на Общността или на удостоверенията към лиценз за извършване на превоз на пътници или товари на територията на Република България. Това според вносителите на промените затруднява изпълнението на приложената принудителна административна мярка, предвид факта, че този вид документи не се съхраняват в помещенията на транспортното предприятие, а се намират на борда на превозните средства. В тази връзка се предвижда регламентирането на срок за връщането на заверените копия от лиценза или на удостоверенията към него, съответно и административнонаказателна отговорност за превозвача за неизпълнение на задълженията в този срок.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: камиони | притежание на автобуси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини