„Информационно обслужване“ ще поддържа IT услуги на е-правителството

Критиките са, че така се създават условия за монополно положение на почти изцяло държавната компания

Правителството възложи на почти изцяло държавната компания „Информационно обслужване“ АД да поддържа IT системите на голяма част от администрацията по пътя към разгръщането на системата за електронно управление. По-рано бизнесът и опозицията разкритикуваха предложението с мотива, че стъпката може да доведе до монополно положение. Сега министрите са определили системите на кои държавни органи ще поддържат от „Информационно обслужване“ АД, става ясно от прессъобщение на Министерски съвет. 

99.5% от собствеността на дружеството е на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 
 
Опасенията са, че с промените, внесени от Министерски съвет през август тази година, на практика се ограничава възможността на частните компании да участват в обслужването на държавни системи. По този начин се създават условия за „заобикаляне на ЗОП (Закона за обществени поръчки)“, алармира по-рано Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). 

Браншовата организация публикува отворено писмо, в което остро разкритикува предложените промени. Според нея те „биха довели до сериозни вреди в изграждането и функционирането на електронното управление и пазарната среда“. 

„Не е ясна мотивацията за избора на ИО. В мотивите не са изброени конкретни необходимости/предизвикателства и как ИО ги посреща по уникален начин“, пише още в писмото на БАИТ. 

От Министерски съвет сега казват: „Използването на потенциала и опита на „Информационно обслужване“ АД, доказан и в дългогодишната му дейност по системна интеграция, ще гарантира постигането на целите, заложени в Закона за електронното управление (ЗЕУ). Сред тях са реализирането на  ефективно електронно управление при интеграция и съвместимост на всички електронни системи на субектите на ЗЕУ, както на хоризонталните системи за е-връчване и е-идентификация, така и на обмена на документи изцяло по електронен път“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Информационно обслужване | е-управление | електронно управление | системен интегратор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини