Дани Каназирева все пак получи държавен пост

Правителството я назначи за областен управител на мястото на Здравко Здравков, който я победи на местните избори

Дани Каназирева, която остана трета в кметската надпревара в Пловдив, изненадващо е назначена за областен управител. Тя заема мястото на Здравко Здравков, който беше кандидатът на ГЕРБ на местните избори в Пловдив и който в крайна сметка ги спечели на втория тур.

Каназирева се бореше за поста със Здравков и със Славчо Атанасов, който беше кандидат на ВМРО и НФСБ.

Преди изборите имаше спекулации, че ГЕРБ са готови да дадат кметското място в Пловдив на „патриотите“ в замяна на тяхната подкрепа за София. Здравко Здавков обаче опроверга това още в предизборната кампания.

След първия тур, на който тя отпадна, Каназирева заяви, че по време на вота е имало многобройни „престъпления срещу демокрацията“. „Не е важно кой гласува, важно е кой брои“, обяви тя в съобщение до медиите. Разочарованието за нея дойде, след като официалните резултати се оказаха много по-различни от екзит-половете, които и даваха второ място след Здравков.

Според Каназирева през цялата кампания са били публикувани проучвания, които изобщо не забелязвали нея като кандидат. „Помните как редица проучвания обявиха за фаворит този кандидат, когото снощи едвам добутаха до втори тур. Сега вече е ясно, че това беше груб опит за пропаганда и за създаване на фалшива картина преди вота“, коментира тя, имайки предвид бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов.

Социологът Димитър Ганев от Изследователския център „Тренд“ разви теорията, че всъщност Каназирева е използвала измами, за да манипулира екзит-половете и така да създаде усещане сред избирателите, че тя е много близо до второто място и съответно до балотажа.

„Няма как някой от кандидатите да следи симпатизантите си на интервали, съвпадащи със стъпката на социологическите екипи пред секциите. Според мен схемата е друга. В секциите с екзитпол се пускат хора, които нямат право да гласуват точно в тях, но пък влизат уж да го направят. Тези мними гласуващи обясняват пред СИК, че са се объркали, но на излизане се представят като вече гласували и готови да участват в екзитпола. Социологическият екип трудно може да отличи гласувалия от мнимия гласувал, защото по решение на ЦИК трябва да е на 3 м извън секцията. Но логистичният екип на Дани Каназирева чрез не повече от 40-50 човека в изборния ден успя да манипулира социолозите и да доведе до 7-8% разлика в екзитполовете на агенциите в Пловдив от истинския втори“, обяви схемата Ганев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пловдив | областен управител | Дани Каназирева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ