Правителството вдига социалната пенсия с 9 лева

От 1 юли хората над 70-годишна възраст без достатъчно стаж и осигуряване ще получават малко над 141 лева месечно

Снимка: Pixabay
12:55 27.05.2020

С малко под 9 лева ще бъде увеличена социалната пенсия за старост от 1 юли. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, който гласува постановлението по предложение на Министерството на труда и социалната политика. Така минималното възнаграждение, което държавата отпуска на хора над 70-годишна възраст без достатъчна трудова дейност и осигуряване, става 141.63 лева, или около 4.7 лева дневна издръжка за получаващите я.

Към решението на МС се посочва, че социална пенсия за старост в България получават 133 600 души. Вдигането  ще се отрази и на други социални пенсии, като тези за военна и гражданска инвалидност, за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите за чужда помощ и за ветерани от войните.

Право на социална пенсия за старост имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Ако искането е направено след навършване на 70-годишна възраст и след изтичане на 2-месечния срок по чл. 94 от КСО, доходът на член от семейството се преценява към датата на заявлението.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини