Пречиствателната станция на Асеновград се оказа със 120 нередности

Съоръжението за 32 млн. лева беше открито преди местните избори

Снимка: БНР
19:43 13.12.2019

Новата пречиствателна станция на Асеновград не работи и това изкара на протест жителите на града. Съоръжението е изградено с пари от Европа и беше открито преди местните избори. Оказва се обаче, че то действа само на хартия. 

Гражданите поискаха обяснение от общината защо пречиствателната станция не работи. Поинтересуваха се и кой ще възстанови милионите, дадени от Европа, и дали ще има последствия за околната среда.

„Кметът ни обясни за 120 дефекта. Как е възможно това, не проумявам?! Нали има хора, на които им плащат, за да осъществяват контрол. Как го допуснаха това?”, питаха хората, предава Нова тв.

Кметът обяснява, че обектът е приет преди месец, но съоръжението не може да започне работа заради липсата на връзки между командния и останалите модули. Строителните фирми ще поправят тези пропуски за своя сметка.

„Отстраняват се 120 нередности. Без това да се случи няма как съоръжението да заработи”, обясни кметът на Асеновград Христо Грудев.

Пречиствателната станция в Асеновград е част от водния цикъл на града, финансирана по оперативна програма Околна среда на стойност 32 млн лева. 

Според кмета на града вина за проблема носи предишният кмет и екипът му. Именно те издали на пречиствателната станция Акт 15 и Акт 16, без нито една забележка.

„40 човека са се подписали. Това са кмет, зам.-кмет, проектанти и изпълнители. Ние ще предадем в специализираните институции този списък. Нашата основна задача е да пуснем съоръжението”, допълни Грудев.

За да няма финансови санкции от страна на Европа, кметът е потърсил съдействие от премиера и от министъра на околната среда. С помощта на държавата до три седмици се очаква пречиствателната станция да заработи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | пречиствателна станция | кмет | Асеновград

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини