Предстои втора актуализация на бюджета на Столична община

„Синя“ и „зелена“ зони вероятно ще бъдат разширени заради искането на гражданите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
08:58 03.06.2020

Общите загуби на Центъра за градска мобилност в София от извънредното положение са 24 млн. лв. Около 15.5 млн. лв. от тях са финансовите щети за транспортните дружества, останалите са за сметка на неработещите „синя“ и „зелена“ зона. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за bTV. Тя съобщи, че заради тези загуби ще има втора актуализация на местния бюджет, след като в края на април бе одобрена първата.

„Въпреки че намалихме с малко транспортната задача в София, градският транспорт не спря по време на пандемията. В момента около 65% от хората се върнаха към наземния градски транспорт, а от 350 хил. души, ползващи по принцип метрото, сега го ползват около 150 хиляди. Очакваме обаче постепенно това да се преодолява, но имаме готовност да подкрепим градския транспорт от общинския бюджет“, каза Фандъкова.

Тя съобщи, че гражданите и фирмите плащат местните си данъци и такси активно. Това ни позволява да продължаваме с инвестициите във важните обекти в града“, каза още столичният кмет.

Тя обяви също, че „синя“ и „зелена“ зони вероятно ще бъдат разширени, но не заради пандемията, а заради желанието на хората. „Когато районните кметове обсъдят с гражданите и ако те искат, може да бъдат разширени зоните. Сега се обсъжда разширяване в „Иван Вазов“ и „Триадица“, каза тя.

 

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | Столична община | градски транспорт | финансови загуби | актуализация на бюджета

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини