Природният газ може да е заместител на въглищата в България, показва проучване

Страната ни все още няма ясен план за бъдещето без въглища

15:12 13.12.2019

България може да използва природен газ с по-чисто изгаряне, за да намали ефективно емисиите от въглероден диоксид, внедрявайки го в стратегията за прехода от въглища. Това става ясно от ново проучване на независимата консултантска компания Baringa и Shell. То беше оповестено, след като Европейската комисия заложи нови цели за намаляване на емисиите парникови газове в Европейския съюз с до 50-55% до 2030 г. като част от новата „Зелена сделка" (Green Deal).

От първоначалния вариант на Националния план за енергетиката и климата, подаден през декември 2018 г., става ясно, че България е една от малкото държави, която нe работи активно в посока преустановяване на използването на въглища – нещо, за което ЕК критикува страната в първоначалната си обратна връзка. В контекста на тези критики е анализът на двете компании за  първоначалните планове за енергетика и климат на 14 други страни членки, които са зависими от въглищата в техния енергиен микс, за да направят съответните сравнения с България.

Според изследването българското правителство спешно се нуждае от стратегия за прехода от въглища, тъй като крайният срок (31 декември) за всички страни членки да предадат своя Национален план за енергетика и климат наближава.

Природният газ с по-чисто изгаряне е компонент, който според изследването е подценяван в настоящия енергиен микс на страната.

„От нашия анализ на различни национални планове за енергетиката и климата виждаме, че други страни в ЕС, сходни на България, са заложили преустановяване на употребата на въглища като основен елемент в техните планове. Редица държави, сред които Гърция, Чехия, Германия и Италия, ще използват също газ за прехода си към нулеви въглеродни емисии. Тези два аспекта отсъстваха от първия вариант на българския план“, казва Ерик Ракхоу, старши мениджър в Baringa Partners.

По думите му страната ни е в благоприятна позиция за преход към природен газ. „Страната прави значителни инвестиции в инфраструктура в последните няколко години, които ще я позиционират като газов хъб, осигуряващ енергийна сигурност за региона, както и по-добър достъп до конкурентен газ. Повечето въглищни централи в България са разположени в близост до газовата инфраструктура, което ще улесни процеса на преминаване от въглища към газ. Това надгражда ролята на природния газ като преходно гориво“, коментира той.

Природният газ отделя между 45% и 55% по-малко емисии парникови газове, когато се използва за генериране на електричество, в сравнение с въглищата, според данните на Международната агенция по енергетика. В сравнение с въглищните централи модерните електроцентрали, работещи на природен газ, отделят по-малко от 1/10 от замърсителите, обяснява изпълнителният директор на Shell Камелия Славейкова.

Докладът на компаниите показва, че преходът от въглища към природен газ и други възобновяеми източници не само ще има въздействие върху околната среда, но и ще донесе социални и икономически ползи за българите. Според предишното проучване, публикувано през юли тази година, освен намаляване на въглеродните емисии с 46 милиона тона, ще има и социални придобивки в размер на 2.4 млрд. евро, включително и намаляване на разходите за здравеопазване, свързани с ускорения преход от въглища към газ.

 

И тя, и Ерик Ракхоу настояват страната ни да ускори и подобри своя план за енергиен преход и резултатите от това проучване да се коментират с всички заинтересовани страни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини