Про-ЕС депутати в Лондон искат да блокират в съда новата сделка

Те твърдят, че новото споразумение нарушава законодателството на Обединеното кралство

Снимка: БТА
15:42 17.10.2019
Проевропейски настроените депутати ще опитат по съдебен път да блокират разглеждането на договореното днес ново споразумение за Brexit. Планира се правителството на Борис Джонсън да предложи новата сделка за ратифициране на извънредно парламентарно заседание в събота, но целта на анти-Brexit политиците е да накарат шотландския върховен граждански съд да забрани разглеждането на споразумението, пише BBC.

Според противниците на сделката с ЕС тя противоречи на британското законодателство, което забранява на Северна Ирландия да е част от митнически съюзи, освен този на Обединеното кралство. Одобреното в Брюксел днес споразумение предвижда Северна Ирландия, която е една от съставните части на Кралството, след Brexit да остане част от митническия съюз на ЕС, за да не се затрудни търговията ѝ със съседната Република Ирландия, която е страна член на Блока.

Днес европейските и британски преговарящи в Брюксел договориха ново споразумение за Brexit. То може да предотврати потенциалния „твърд Brexit“, но засега е далеч от сигурно дали депутатите в Лондон ще го ратифицират. Причина за несигурността е както нежеланието на северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP) да го подкрепи, така и намерението на опозиционната Лейбъристка партия да се инициира нов референдум във Великобритания – този път с въпрос да се приеме ли новото споразумение.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | Брюксел | споразумение | Борис Джонсън | Brexit | Брекзит | излизане на Великобритания от ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини