Производителите на ройбос ще плащат отчисления на бушмените

Снимка: Pixabay
21:23 01.11.2019
Индустрията зад билковия чай ройбос се съгласи да плаща процент от парите, които изкарва, на коренното население, използвало растението, преди производството да бъде индустриализирано.

Племето от Южна Африка КиоСан (KhoiSan) вече ще получават 1,5% от стойността, която фермерите получават, когато продават чая за преработка. Сумата може да възлезе приблизително на 650 000 долара  годишно, съобщава Би Би Си.

Адвокатът, представляващ хората от народността Сан, каза пред Би Би Си, че споразумението за целия бранш е "първо в света".

"То има огромни последствия за коренния свят, както и за други индустрии, където много и много хора могат да бъдат приведени под едно споразумение", заяви Роджър Ченълс.

Споразумението беше подписано в петък между министъра на околната среда на Южна Африка, Националния съвет на КойСан, Националния съвет на Сан, Съветът на Сан в ЮАР и Южноафриканският съвет за Ройбос.

Ройбос расте само в района на Суид Бокевелд в Южна Африка. В началото на 20-и век, под колониално управление, отглеждането му е превърнато в търговско начинание.

Но за първи път е открит преди векове от коренното население КойСан, което го използва като билка.

„Въпрос на достойнство“

КойСан са най-старите жители на Южна Африка и са съставени от редица сродни общности: Кейп Кой,Нама, Корана, Гриква и Сан - които също често са наричани ​​бушмени.

Лесле Янсен от адвокатска кантора Natural Justice каза пред Би Би Си, че споразумението не е толкова за пари, колкото за признаване.

"Това беше проблем с достойнството и признанието от страна на индустрията, че Кой и Сан са носители на знания за употребата на ройбос."

Какво е ройбос?

Името на храста се произнася като "ройбос" и на африканс (известен още като бурски език) означава "червен храст" - от стъблото на растението. То расте само на площ от 20 000 кв. км в. Суид Бокевелд.

Основните експортни пазари за чая от билката са Великобритания, Германия, Холандия, САЩ и Япония.

Ройбос съдържа богатство от минерали, включително цинк, мед, калций, магнезий и калий.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: производство | Южна Африка | племе | чай | ройбос | коренно население

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини