Провал в срещата на ОПЕК+ може да срине петрола под $10

Ситуацията може да доведе до над 20 млн. барела на ден излишък от суровина, показва анализ на Fitch

Снимка: Unsplash
12:36 06.04.2020

Цената на европейския петрол Брент може да падне под 10 долара за барел, ако големите нефтопроизводители не успеят да постигнат сделка за значително свиване на добива в момент, когато търсенето е сринато поради пандемията от коронавирус. Това се казва в доклад на Fitch Solutions, дъщерната аналитична компания на международната рейтингова агенция Fitch Ratings.

Очаква се Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници да проведе среща в четвъртък в опит да се споразумеят за съкращаване на производството. Събирането им пък бе отложено с четири дни, като по информация на Reuters Русия и Саудитска Арабия, които са на практика в ценова война помежду си, са в спор коя от двете страни е виновна за срива в цените на петрола.

Коментар в края на миналата седмица на американския президент Доналд Тръмп хвърли светлина върху размера на планираното намаление в рамките на - с 10 млн. барела на ден, което е приблизително една десета от световната нефтена продукция.

Предишната среща на ОПЕК+ в началото на март завърши с провал, тъй като Русия не прие предложението на ОПЕК за съкращаване на добива с 1.5 млн. барела на ден за второто тримесечие на годината. Това потопи цените на петрола до 20-годишни дъна, а саудитците решиха да увеличат до рекордно ниво добива си, за да поставят своите конкуренти в по-неудобна позиция и да спечелят по-голям пазарен дял.

Анализатори от Fitch Solutions заявиха, че спадът в търсенето и увеличаването на предлагането може да доведе до над 20 млн. барела на ден излишък от петрол, предава CNBC. Това би поставило пазара под „изключителен физически натиск“, става ясно от доклада, публикуван преди официалното отлагане на срещата на ОПЕК+.

„Възможно е самата скала на свръхпредлагането да надвие световните логистични вериги, потапяйки Брент до едноцифрени минимуми (под 10 долара за барел - бел. ред.)“, добавят анализаторите.

Фючърсите на петрола паднаха с приблизително 70% от началото на годината, но миналата седмица успяха да възвърнат почти 20% от тях. В понеделник сутрин „черното злато“ отново поевтиня на фона на отложената среща. Към 11:10 ч. българско време сорт Брент е с 3% надолу до 33.09 долара за барел, докато лекият американски петрол - с 2.9% до 27.50 долара за барел.

Според някои анализатори участието на САЩ във всякакви съкращения на производството може да подобри перспективите за сключване на сделка. Въпреки това, дори ако големите производители - включително тези в САЩ - могат да се споразумеят за намаляване на производството, цените на петрола вероятно ще останат ниски, тъй като пандемията от коронавирус поставя ограничения в търсенето.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | ОПЕК | цени на петрола | поевтиняване на петрола | коронавирус | ценова война | свръхпредлагане | среща на ОПЕК

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини