Разговорите за социално-икономическите реформи продължават в петък

Страните не са успели да постигнат конкретни договорки на срещата при вицепремиера Томислав Дончев днес

Бизнесът, синдикатите и държавата не са успели да постигнат конкретни договорки на срещата при вицепремиера Томислав Дончев днес. Това научи Economic.bg от свои източници като до момента официална информация от срещата няма. Социалните партньори представиха своите предложения за реформи по няколко направления -  бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси.

Четирите национално представителни работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК, и синдикалните организации - КНСБ и КТ „Подкрепа“, трябваше да обсъдят с държавата споразумението за тристранно сътрудничество по ключови теми за ускоряване на икономическото развитие в страната.  

По информация на Economomic.bg една от пречките да се стигне до някакво споразумение днес е липсата на оценка на въздействието на предложенията. По тази причина трите страни ще се срещнат отново в петък, 10 януари.

Припомняме, че подтемите, по които ще се договарят мерки и законодателни промени са повече от 40. През декември председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев, коментира, че амбициозната цел, която стои пред тях, е до края на януари да има съгласувано и подписано тристранно споразумение, което визира над 40 мерки и програми.

Основните въпроси, които стоят пред трите страни, са реформа на данъчната система, възможността да се договарят до 300 часа извънреден труд годишно (в момента лимитът е 150), първите три дни болничен да не се плащат от бизнеса и др.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: реформи | синдикати | Томислав Дончев | среща | работодателски организации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини