Разрешителните за строеж на жилища се увеличават слабо

Пловдив продължава да е най-предпочитаният град за жилищно строителство

Снимка: Economic.bg/Архив
Слаб годишен ръст в броя на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в България през четвъртото тримесечие на годината, отчита Националният статистически институт (НСИ). Одобренията за строеж за последните три месеца на годината са се увеличили с 2.4% спрямо същия период на 2018 г.

В същото време обаче се наблюдава спад в броя на жилищата в новите сгради (с 36%), както и в разгърнатата застроена площ на сградите (с 38.5%).

При новоиздадените разрешителни за административни сгради и тяхната разгърната застроена площ е регистриран много по-сериозен спад - съответно с 36.4% и 90.6%. Това е и най-голямото намаление в издадените разрешения за строеж на офис сгради от четвъртото тримесечие на 2017 г. насам.

Пловдив продължава да е най-предпочитаният град за жилищно строителство - тенденция, започнала още през първите три месеца на 2019 г. Градът под тепетата е издал най-голям брой разрешителни за строеж през четвъртото тримесечие на 2019 г. - 261, а вторият - София - 243. Освен това строителството на най-голям брой сгради вече е започнало в Пловдив - на 194 жилищни сгради и 65 други сгради.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. е започнал строежът на общо 993 жилищни сгради с 5 770 жилища в тях и с малко над 680 хил. кв. м застроена площ. Също така е започнало изграждането на 11 административни сгради с над 11 хил. кв. м застроена площ.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. започнатите нови жилищни сгради са повече с 6.2%, докато жилищата в тях са по-малко с 1.9%, а разгънатата им застроена площ - с 10.0 %. Броят на започнатите административни сгради е без промяна, но тяхната РЗП нараства с 21.3%.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строеж | жилищни сгради | офис сгради | строеж на жилища