Решено: Поне 50% от приходите на болниците ще са за заплати на персонала

НЗОК и лекарският съюз подписаха Националния рамков договор 2020-2022

Снимка: Unsplash
15:12 23.12.2019
Националният рамков договор вече предвижда не по-малко от 50% от приходите, които има лечебното заведения, да отиват за разходи за персонал. Така, ако приходите приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. Това каза министър Кирил Ананиев след подписването Националния рамков договор 2020-2022 между НЗОК и Българския лекарски съюз.

От тези примерни 500 хил. лв., не по-малко от 80%, т.е. 400 хил. лв., ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6. „Това означава, че ако медицинската сестра взима 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв.“, каза Ананиев и уточни, че и при двете суми говорим за „не по-малко“.

Рамковият договор предвижда формиране на разходите за възнаграждения като цяло на професионалистите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят според вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците. 

„Това, което мога да правя аз като ръководител на 62 болници, е да правя проверка дали се изпълняват тези изисквания“, коментира Ананиев. Лечебните заведения са длъжни да представят тези свои вътрешни правила на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и ако тя установи, че не се спазват правилата, независимо от формата на собственост, ведомството има право да отстрани това несъответствие.

Националният рамков договор 2020-2022 беше подписан официално между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз в Министерството на здравеопазването. Ведомството е предложило проект за промени в Закона за здравното осигуряване, чрез които да се заложат новите изисквания за структурата на разходите за персонала. Измененията вече в Министерски съвет и се очаква да бъдат гласувани в петък. 

Предстои промяна в Закона за лечебните заведения, така че новите правила за формиране на разходите за персонал да важат за всички болници, включително и частните, обясни д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. По думите му разходите за администрация и друг персонал в лечебните заведения също ще се разпределят по вътрешни правила. „Това, което подписахме днес, дава тласък за решаване на проблема. Още през февруари-март, когато започнат да действат и видим какво се случва, ако трябва ще се коригираме, включително и разпределението, но трябва да бъдат достигнати минималните нива в Колективния трудов договор. Всичките ние ги очакваме и предполагам, че това ще се случи“, посочи още д-р Кокалов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НЗОК | заплата | лекари | Кирил Ананиев | национален рамков договор | медицински сестри

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ