Ричард Брансън за общото между стартирането на бизнес и отглеждането на дете

Подобно на раждането на дете, стартирането на компания също може да донесе изненади

Снимка: Virgin
20:30 19.11.2019
Милиардерът Ричард Брансън казва, че отглеждането на деца е едно от малкото неща, които са по-трудни, но по-полезни от изграждането на бизнес.

Основателят на Virgin Group, баща на две деца и дядо на пет внучета, заяви в публикация в блог, че стартирането на бизнес много прилича на това да имаш бебе. „Трябва да направите огромно количество планиране, преди да настъпи големият ден, но колкото и да сте подготвени, неизбежно ще се случи нещо неочаквано“, казва той, припомняйки как съпругата му Джоан ражда преждевременно дъщеря им Холи.

Подобно на раждането на дете, стартирането на компания също може да донесе изненади, казва той. И новата компания, също както новородено бебе, „неизбежно ще отнеме цялото ви време за начало“, допълва бизнесменът.

Започването на бизнес с малък екип изисква също така и поемането на много различни роли, като трябва и да „учите нови умения в движение“, разкрива още Брансън. „По същия начин, по който вие няма да знаете как да смените пелена, докато не го направите, няма да знаете как да продавате реклама, докато не го направите“, изтъква предприемачът.

Усвояването на изкуството на делегиране също е от ключово значение в този процес, каза той, отбелязвайки, че и предприемачите, и новите родители страдат от липса на сън. „Докато ръководенето на бизнес е много трудна работа, трябва да отделите време, за да се отдръпнете и да се насладите на това, което сте създали“, коментира Брансън. 

„Това пространство също ви дава шанс да разгледате по-голямата картина и да планирате следващия си ход“, добавя той. Милиардерът сравнява това с умението на родителите да отстъпват крачка назад, докато детето им расте, давайки му свобода да прави грешки и да учи уроци за себе си.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бизнес | деца | Ричард Брансън | бебе | Virgin Group

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини