Рискът от рецесия в Европа е много нисък, смята вицепредседателят на ЕЦБ

Луис де Гуиндос обаче подчерта, че банката ще трябва да разшири инструментите си за парична политика

Снимка: Wikipedia
13:20 14.11.2019
Вероятността европейската икономика да изпадне в рецесия  е „много ниска“, каза днес зам.-председателят на Европейската централна  банка (ЕЦБ) Луис де Гуиндос, пише Reuters. Той обаче предупреди, че икономиката на Стария континент продължава да се представя под равнището на съперниците ѝ.

Коментарът на Гуиндос дойде по повод данните от Германия, които показаха, че най-голямата икономика в Еврозоната на косъм е избегнала изпадането в техническа рецесия (две поредни тримесечия на икономическо свиване).

Вицепредседателят Гуиндос обясни, че икономическият растеж в Европа остава „под потенциално възможния“ и добави, че ЕЦБ трябва да следи ситуацията отблизо. „Европейската централна банка ще трябва да разшири инструментариума си в областта на паричната политика, за да се увери, че той остава ефективен“, каза той и уточни, че под „разширяване на инструментариума“ има предвид, че ЕЦБ трябва да е много повече от конвенционална.

ЕЦБ е в процес на преразглеждане на валутната си политика и на инструментите, които използва, за да пази инфлацията близо до равнище от 2% и да подкрепя икономиката на Еврозоната. През септември банката понижи лихвените проценти до още по-отрицателни нива и обяви, че рестартира програмата си за масово изкупуване на облигации.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | рецесия | европа | еврозона | инфлация | Европейска централна банка | Луис де Гуиндос

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини