Русия създава малък ядрен реактор за бъдещата си база на Луната

Източникът на енергия се разработва съвместно между „Роскосмос” и „Росатом“

Концепция за руска лунна база от 1977 г.
Концепция за руска лунна база от 1977 г.
12:10 30.11.2019
Руската федерална космическа агенция „Роскосмос” и държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ съвместно разработват ядрен реактор с малък размер, който ще захранва с енергия бъдещата руска научно-изследователска база на Луната. Това обяви в интервю за ТАСС изпълнителният директор на космическата агенция по перспективните проекти и науката, Александър Блошенко.

"Предполага се, че ще бъде сформирана специална подпрограма за развитието на космическа ядрена енергетика, в рамките на която тези малки ядрени модули ще се разработват", поясни Блошенко.

Руската научна база ще бъде построена в района на южния полюс на Луната, тъй като той е „най-благоприятен от гледна точка на релефа и условията”. На базата ще бъде монтирана апаратура за изучаването на далечния космос, както и специални телескопи, които ще следят и предупреждават за опасно сближение на Земята с астероиди и комети. На базата ще бъде създаден и полигон за създаване и изпробване на технологии, които ще позволят на земляните да излитат с космически апарати в далечния космос.

„В рамките на усвояването на Слънчевата система особен интерес за „Роскосмос” представляват малките тела и астероидите“, казва Блошенко. „Тяхното изучаване е въпрос както на безопасност за нашата планета, така и като източник на ресурси за усвояване. Но, разбира се, всичко това е в дългосрочна перспектива“, добави той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лунна база | ядрен реактор | малък реактор | руски реактор | база на Луната

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини