Русия ще доставя газ на Китай по тръбата „Силата на Сибир“

Владимир Путин и Си Дзинпин ще дадат старт на газопровода днес

Снимка: Газпром
09:03 02.12.2019
От днес Русия ще използва потенциално огромен нов пазар на природен газ извън Европа, когато държавната компания "Газпром" открие тръбопровода "Силата на Сибир" с дължина 3000 км и започне да захранва Китай със синьо гориво.

Руският президент Владимир Путин и неговият китайски колега Си Дзинпин е планирано да участват в пускането на газопровода чрез видеовръзка.

Събитието бележи първия случай, когато Китай ще има тръбопровод със северната си съседка и ще циментира мястото на Китай като водещ експортен пазар за Русия, съобщава "Свободна Европа".

До 2025 г. тръбопроводът ще бъде с годишен капацитет от 38 милиарда кубически метра (bcm) и ще започне да изпомпва газ от сибирските полета до руски селища в Далечния Изток, както и до китайския граничен град Хейлундзян, в крайна сметка достигайки до големите китайски зърнени центрове Дзилин и Ляонин.

Проектът се прави по 30-годишен договор в размер на 400 милиарда долара, който беше постигнат през 2014 г. между "Газпром" и държавната China National Petroleum Corporation (CNPC).

Нито CNPC, нито "Газпром" разкриха условията за ценообразуване на газа, но договорът няма клауза "Вземи или плати" на местно ниво, като по този начин оставя маркетинговия риск на плещите на китайската компания.

„Изпълнението на подобни междурегионални проекти в страната определено насърчава развитието на много региони - регионите, получаващи такова съоръжение на своя територия, впоследствие ще получат допълнителна инфраструктура, допълнителни работни места“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред агенция ТАСС.

Проектът, според него, е "много важен не само за Русия, но и за онези страни, които потенциално биха могли да станат потребители на газ".

Москва се очертава като съперник на Туркменистан и Австралия за доставки на газ, подобрявайки връзките си в рамките на търговската война на Пекин със САЩ.

Путин заяви, че търговията с Китай ще достигне рекордните 100 милиарда долара тази година, в сравнение с 87 милиарда долара през 2018 година.

Поради износа на газ, Москва вероятно ще увеличи тази цифра до 200 милиарда долара до 2024 година.

Русия има още два тръбопровода, които скоро ще стартират, за увеличаване на доставките за Европа, освобождавайки се от необходимостта да изпращат газ през Украйна.

Планира се "Турски поток" да започне да работи на 8 януари, като едната линия тече към Турция, а другата към югоизточна Европа.

Междувременно се предвижда "Северен поток 2" да е готов през първото тримесечие на следващата година и да има годишен капацитет от 55 млрд. куб. м. Тръбопроводът ще увеличи доставките към Европа по подводна линия в Балтийско море и ще удвои доставките на газ за Германия

Според информационната агенция AFP половината от проекта на стойност 10,6 милиарда долара е финансирана от "Газпром", а останалата част е покрита от нейни европейски партньори: германските Wintershall и Uniper, англо-холандската Shell, френската Engie и австрийската OMV.

И двата проекта, ориентирани към Запада, целят да заобиколят преноса на газ през Украйна.

По-специално Украйна, както и Съединените щати и страните от Източна и Централна Европа, разкритикуваха „Северен поток 2“ за това, че Европа разчита на руските енергийни доставки, които Москва може да използва за прилагане на политически натиск.

Договорът за транзит на газ на Украйна с Русия изтича в края на годината.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | Русия | Газпром | газопровод | природен газ | Силата на Сибир

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини