Русия ще доставя ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ до 2025 г.

Новият договор е подписан след продължителен и сложен процес

Руската компания „Росатом“ ще продължи да доставя ядрено гориво за атомната ни електроцентрала в Козлодуй до 2025 г. Това става ясно от официално съобщение от руското дружество.

Горивната фирма ТВЕЛ и АЕЦ „Козлодуй“ са подписали нов договор, според който ТВЕЛ ще осигури комплексни доставки на ядрено гориво, които включват не само производството на горивните касети, но и предшестващите етапи на производствената верига – по този начин не е нужно централата да купува обогатен уран и да го предава на производителя на горивните касети.

Доставките са за двата действащи енергоблока в АЕЦ „Козлодуй“ - № 5 и №6 с реактори ВВЕР-1000, който работят с руско ядрено гориво, произведено от Новосибирския завод за химически концентрати (ПАО „НЗХК“), който влиза в състава на компанията за производство на гориво ТВЕЛ, която е част от „Росатом“.

„С българските си партньори приключихме успешно продължителния и сложен процес на договаряне за новия период. Убедена съм, че благодарение на това и в бъдеще ще бъдат осигурени високото ниво на безопасност на АЕЦ и надеждността на доставките на гориво при безусловно спазване на качеството и икономическа ефективност“, коментира президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

От края на 2016 година за 6-ти енергоблок се доставя гориво от ново поколение - ТВСА-12. Внедряването на новото високоефективно гориво с повишено обогатяване на уран в твела позволи на българските енергетици още през 2017 г. да пристъпят към изпитания на енергоблока на мощност 104% от номиналната, а през април 2018 г. официално да преминат към експлоатация с повишена мощност. Увеличението на топлинната мощност пряко влияе за повишаване на ефективността на енергоблока.

От руската компания заявяват още, че са горди от резултатите от многогодишното ни плодотворно сътрудничество с българските партньори. „ТВЕЛ предоставя на АЕЦ „Козлодуй“ цял комплекс услуги, които включват комплексни доставки на ядрено гориво, инженерингови и съпътстващи услуги, транспортиране на горивото до площадката на АЕЦ, което прави нашето пазарно предложение уникално. ТВЕЛ винаги е гарантирала непрекъснати доставки на своите възложители. Тази година открихме нов логистичен маршрут, който ще осигури допълнителна надеждност на нашите доставки“, добави президентът на руското дружество.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | договор | Русия | АЕЦ Козлодуй | доставки | срок | ядрено гориво | енергоблокове | твел

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини