Със или без сделка: Сблъсъкът САЩ-Китай ще се задълбочава

Първа фаза от сделката помежду им вероятно се отлага за 2020 г.

Снимка: Pexels
Съревнованието между САЩ и Китай не се облекчава, аз всъщност може би дори се засилва – нещо, което държи бизнеса на ръба, пише CNN в свой анализ. 

Коментарите на множество мениджъри, учени и политици в Пекин тази седмица, които обсъдиха състоянието на икономиката, вдъхват повече несигурност отколкото увереност по отношение на търговската война между двете държави. Обещаното споразумение за „Първа фаза“ от сделката помежду им, което американският президент Доналд Тръмп обеща през октомври, още не се е осъществило. По всичко личи, че сделката вероятно ще се отложи за 2020 г., оставяйки бизнеса несигурен за бъдещето. 

Междувременно американските законодатели приеха законодателни промени, подкрепящи про-демократичните течения в полуавтономния Хонконг, където протестите продължават от месеци. Не е изключено Вашингтон да премахне специалния търговски статут на зависимия от Китай град, ако установи, че Пекин не поддържа свободите там.

Някои дори направиха препратка към политическите конфликти от 20 век. Съединените щати и Китай са „в подножието на Студена война“, коментира бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър от сцената на „Новия икономически форум“ в Пекин тази седмица. Според него нерешаването на конфликта може да доведе до „още по-лоши проблеми“ в сравнение с избухването на Първата световна война преди повече от век. 

Надеждите за предварителна търговска сделка все пак не са напълно разбити. Китайският президент Си Дзинпин заяви в петък, че иска да разработи споразумение, основано на „взаимно уважение и равенство“. Друг е въпросът обаче какво би означавало то, дори да бъде подписано. 

„Като гледам същността на тази Първа фаза на сделка, изглежда, че просто се изкачваме от дупка, която сами изкопахме“, коментира Аня Мануел, партньор в международната консултантска фирма RiceHadleyGates, пред CNN Business по време на събитието. Споразуменията за отмяна на някои тарифи и възобновяване на търговията с някои селскостопански продукти не придвижват стрелката, смята тя и допълва, че те просто решават проблем, „който създадохме сами“.

Без значителен напредък, корпорациите вероятно и ще инвестират по-малко, добави Мануел, насочвайки вниманието към една от спирачките на световната икономика.

Дори САЩ и Китай да постигнат споразумение по някои въпроси, има други проблеми за решаване, например как ще се гарантира лоялната конкуренция на фона на огромния технологичен напредък, особено в контекста на 5G и изкуствения интелект, алармират експерти. 

Бившият търговски преговарящ от епохата на Бил Клинтън – Шарлийн Баршефски, която помогна за влизането на Китай в Световната търговска организация преди близо две десетилетия, обвини Пекин в преминаването „от десетилетия на отваряне на пазара и (извършването на) реформи към меркантилизъм“. Тя обръща внимание на възобновяването на държавното планиране, мащабните субсидии, протекционизма и кражбите на интелектуална собственост. 

Независимо от това дали сделката ще се осъществи обаче, градусът на напрежението между двете най-големи икономики в света ще се запази, смята още Баршефски, обръщайки внимание, че САЩ и Китай задълбочават конкуренцията си. Това ще затрудни ситуацията за хиляди компании, разчитащи на азиатския пазар, където могат да генерират милиарди долари приходи. Чуждестранните фирми вече са изправени пред множество предизвикателства, като се има предвид силния фокус на Китай върху националния бизнес. Геополитическият нюанс допълнително затруднява играчите. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | конкуренция | сделка | тарифи | преговори | търговска война | първа фаза

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини