SAS обяви стартъп предизвикателство по време на AI&I Conference 2019 в София

Целта на компанията е да събере най-завладяващите идеи за AI и машинно обучение и да подкрепи реализацията им

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
SAS, водеща компания в сферата на аналитичния и AI софтуер, обяви предизвикателство към стартъпите в България, занимаващи се с изкуствен интелект. Това се случи от сцената на AI&I Conference 2019 днес в Sofia Tech Park – най-голямата по рода си конференция за изкуствен интелект на Балканите, организирана от Economic.bg, сп. „Икономика“ и Дигитална национална коалиция.

Целта на компанията е да идентифицира най-иновативните, предизвикателни и потенциално „разрушителни“ идеи, базирани на изкуствен интелект, като ги подкрепи в техния път нагоре. 

Идеята на състезанието е да се открият най-интересните стартиращи фирми за AI и машинно обучение и да се допринесе за растежа им, като им помагат да развиват своите иновативни продукти и услуги чрез платформата SAS Analytics. Неразделна част от плана е също така да се подпомогнат стартиращите предприятия напред до комерсиализацията.

„Въпреки че концепцията зад изкуствения интелект далеч не е нова, моментът за въвеждането му е сега, тъй като сега имаме необходимата изчислителна мощ за работата му. Данните в днешно време се увеличават експоненциално и е необходима изчислителната мощ на изкуствения интелект, за да се справим с обработването им“, коментира Игит Караба, регионален директор на SAS за Източна Европа и Близкия изток в областта на клиентските консултации.

Единствено по рода си, това предизвикателство ще бъде реализирано чрез т.нар. „Start-up Challenge Committee“, или Комитет по стартъп предизвикателството. В нея влизат: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията като стратегически партньор; SAS като аналитичен партньор, Deloitte като бизнес консултантски партньор, Vivacom като технологичен партньор и Digital National Alliance като медиен партньор.

Ролята на Комитета е да направи оценка на подадените предложения и да избере победителите. Той също така ще даде ценна подкрепа на стартъпите, насочвайки ги към начините как да развият иновациите си в по-голям мащаб и как да материализират ефектите от стъпването си на пазара. 

Визията на SAS е да трансформира света на данните в свят на интелигентността. Ето защо за SAS е от изключително значение да подпомага младите хора и новите компании да продължат напред и да трансформират идеи, управлявани от данни, в иновации, които имат значително въздействие за хората, бизнеса и обществото, подобрявайки живота на човечеството.

Последният ден за записване в SAS Bulgaria Startup Challenge е 20 декември 2019 г. Участниците могат да научат повече, да се регистрират и да бъдат в крак с актуализациите, като последват този линк.  


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: идеи | състезание | стартъп | предизвикателство | SAS | AII Conference 2019

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини