САЩ добавиха още 33 китайски компании в „черния списък“

По-голямата част от тях са държавни, свързани с търговия с оръжие

Снимка: БТА
10:36 23.05.2020

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че добавя още 33 китайски компании и други организации към черния си икономически списък заради нарушения на човешките права и за „дейност, противоречаща на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ“, предаде Ройтерс.

Девет компании и организации са уличени в „съучастие в нарушения на човешките права по време на китайската кампания на репресии, масови арести, принудителен труд и следене с най-модерни средства“ срещу мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синцзян-Уйгурския автономен район в Западен Китай.

В списъка влизат и 24 правителствени и търговски организации заради участие в научно-технологичното разузнаване на Китай и заради „съдействие при покупката на стоки и технологии за крайно използване за военни цели в Китай“. Компаниите, обвинени във връзки с оръжия за масово унищожение и военни действия, включват такива, базирани в континентален Китай, както и в Хонконг и на Каймановите острови.

„Новото попълнение в списъка с компании демонстрира нашият ангажимент за предотвратяване на използването на американски стоки и технологии в дейности, които подкопават нашите интереси“, заяви министърът на търговията Уилбър Рос.

Този ход идва на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин заради коронавируса, както и във връзка с предложения от Китай закон за националната сигурност в Хонконг.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини