Saudi Aramco получи оценка от $1.7 трилиона

Петролният гигант осъществи най-голямото IPO в света

Снимка: Saudi Aramco
08:07 06.12.2019

Saudi Aramco събра рекордни 25.6 млрд. долара в най-голямото публично предлагане в света в Рияд. Държавният петролен гигант определи крайна цена на акциите си от 32 риала (8.53 долара), което оценява компанията на 1.7 трлн. долара и я превърна в най-високо котирана компания в света, съобщи BBC.

Преди това рекордът за голямо първично публично предлагане (IPO) принадлежеше на китайската интернет компания Alibaba Group Holding Ltd. През 2014 г. IPO-то донесе на компанията 25 млрд. долара.

За саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман продажбата на акции от дружеството може да помогне за възстановяване на доверието, което беше подкопано след неуспехите в неговия план да реформира икономиката на страната. Именно продажбата на акции е в основата на плановете на престолонаследника за модернизиране на саудитската икономика.

IPO-то се случи, след като Саудитска Арабия се срещна с Русия и други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, за да обсъдят производството на петрол.

Съюзниците, които заедно изпомпват 40% от световния нефт, се съгласиха да задълбочат намаляването на производството като част от продължаващите усилия за поддържане на глобалните цени. Те се сринаха в средата на 2014 г. и тепърва ще се възстановяват напълно, оставяйки зависимите от петрола икономики под натиск.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | рекорд | Saudi Aramco

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини