Саудитска Арабия вече няма да дели жени и мъже в ресторантите

Досега заведенията трябваше да имат отделни входове за дамите и децата

Снимка: БТА
07:46 09.12.2019
Саудитска Арабия вече няма да изисква ресторантите да имат отделни входове за жени, обяви правителството. Досега беше задължително да има един вход за семейства и жени, а друг за сами мъже, предава Би Би Си.

Ограниченията вече бяха облекчени на практика, тъй като много ресторанти, кафенета и други места за срещи вече не налагат сегрегацията по пол.

Поредица от обширни социални реформи вече бяха предприети в Саудитска Арабия. В началото на тази година кралски указ позволи на саудитските жени да пътуват в чужбина без разрешение на мъжки настойник, а през 2018 г. кралството в Персийския залив сложи край на десетилетната забрана жени да стават шофьори.

Но активистите се оплакват, че много закони, дискриминационни спрямо жените, остават в сила. А няколко известни защитници на правата на жените бяха арестувани, дори след като правителството започна реформи.

В неделя саудитското министерство на общините заяви, че ресторантите вече не трябва да поддържат разделени по полове входове. Вместо това, бизнесът трябва да реши.

Досега в ресторантите семействата и жените обикновено бяха отделени от мъжете.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Саудитска Арабия | жени | права | ресторанти | вход | пол | сегрегация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини