СЕМ уволни директора на БНР

Единодушно и за 20 минути

14:27 17.10.2019
Само три месеца след като го избра за директор на Българското национално радио (БНР), Съветът за електронни медии (СЕМ) предсрочно прекрати мандата на Светослав Костов.

Решението е взето единодушно за 20 минути, пише "Дневник". Мотивът на комисарите е грубото нарушаване на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.

И петимата членове на СЕМ са счели, че директорът е този, който носи отговорността за дейността на обществената медия и затова са гласували за отстраняването му.

По-рано този месец СЕМ наложи на БНР две глоби заради спрения сигнал на "Хоризонт". Те бяха в максималния допустим от закона размер - 7 хил. лв. за неспазване на условията на лицензията и 20 хил. лв. за нарушаване правото на информация.

Регулаторът поиска оставката на Костов, но той заяви, че не се чувства длъжен да я подаде.

Припомняме, че само няколко дни преди спирането на сигнала на радиото в БНР започнаха протести заради решението на директора да свали от ефир журналиста Силвия Великова.

Тя беше върната на работа след намесата на премиера Бойко Борисов.

За спирането на сигнала на "Хоризонт" пък започнаха проверки на прокуратурата и Сметната палата.

Временно длъжността директор на БНР ще изпълнява директорът на "Архивен фонд" на радиото Антон Митов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: директор | СЕМ | БНР | отстранен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини