Северна Корея откри нов град, който нарече "символ на цивилизацията"

Твърди се обаче, че при строителството на Самджион е ползван принудителен труд

Ким Чен-ун реже лентата на новия град
Ким Чен-ун реже лентата на новия град
Снимка: БТА
12:35 03.12.2019
Северна Корея официално откри нов град, който медиите й наричат "олицетворение на съвременната цивилизация"  съобщи Би Би Си.

Лидерът Ким Чен-ун преряза червената лента в Самджион - приветстван като един от най-важните строителни проекти в страната.

Държавната медия KCNA съобщи, че градът - който може да побере 4000 семейства - може да се похвали с нови апартаменти, ски писта и стадион, наред с други съоръжения.

Твърди се обаче, че при строителството на Самджион е ползван принудителен труд.

И градът - колкото и да е хвален от държавните медии - ще бъде нещо отличително в Северна Корея, където по-голямата част от хората живеят в лоши условия.

Според неправителствената организация Национален комитет за Северна Корея, мнозина "страдат от недостиг на храна, гориво, електричество, течаща вода и други необходимости".

Севернокорейският лидер Ким посети град Самджион точно преди две години, където за първи път обяви големия проект за „възстановяване“.

Но градът не е направен съвсем от нулата, напротив, град и така е съществувал. Някои сгради са преустроени, докато много други са съборени и на тяхно място са построени нови.

Преди това държавните медии съобщиха, че ще бъдат построени над 450 нови сгради, включително промишлени и развлекателни съоръжения.

KCNA заяви, че градът е претърпял "драстична промяна", описвайки го като "град на утопия при социализма".

Засега не е ясно дали градът има нови обитатели, но и преди тук са живели севернокорейци - макар и точната бройка да не е оповестявана.

Няма яснота и колко струва изграждането на Самджион.

Защо този проект и Самджион са толкова важни?

На първо място, заради близостта на града до планината Пекту - считана за свещена планина в Северна Корея и за която се казва, че е родното място на бащата на Ким Чен-ун.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: град | Ким Чен Ун | Северна Корея | цивилизация | Самджион

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини