Шефът на Bank of England става посланик на ООН за климата

Марк Карни ще поеме поста след изтичане на мандата му на 31 януари 2020 г.

Марк Карни
Марк Карни
Снимка: Bank of England
07:48 02.12.2019
Управителят на Bank of England Марк Карни ще се присъедини към Организацията на обединените нации, за да накара финансовият сектор да отчита правилно рисковете, породени от изменението на климата, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Той обяви, че канадецът, чийто мандат начело на банката изтича на 31 януари, е „забележителен пионер в тласкането на финансовия сектор към работа върху климата“.

Гутериш каза на пресконференция преди срещата на високо равнище на ООН в Мадрид, която започва днес, че от следващата година Карни ще бъде специалният пратеник на ООН по въпросите на климата и финансирането на климата.

Майкъл Блумбърг, милиардер, собственик на едноименната финансова компания Bloomberg и бивш кмет на Ню Йорк, беше доскоро специалният пратеник на ООН за действия в областта на климата. Той обаче се оттегли, след като обяви, че ще се кандидатира за президент на предстоящите избори в САЩ догодина.

Карни за пръв път говори за рисковете, които климатичните промени представляват за финансовия сектор, през 2015 г., и оттогава настоява за по-добро управление на риска и надзора.

Той говори за „проблемни активи“ - находища на въглища, нефт и газ, които могат да загубят своята стойност, ако светът се откаже от въглерода - и реши липсата на прозрачност относно ефекта върху глобалното затопляне, оценявана на трилиони долари потенциални инвестиции.

54-годишният канадец е вече почти седем години начело на банката, а преди това е ръководил Bank of Canada и е работил за Goldman Sachs.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: екология | климат | Марк Карни | ООН

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини