Щатските индекси със спад на "Черния петък"

В петък цената на петрола се срина

Снимка: БТА
В съкратената борсова сесия в петък щатските индекси записаха спад на фона на притесненията относно търговските преговори между САЩ и Китай и потенциалната възможност споразумение да не се случи след като президентът Доналд Тръмп подписа два законопроекта за подкрепа на протестиращите в Хонг Конг. Китайското външно министерство заяви, че САЩ имат „зли намерения“, а говорител на министерството добави в петък, че страната ще предприеме „силни ответни мерки“ срещу САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones се раздели с над 112 пункта и изпрати месеца на ниво от 28051 пункта. Широкият S&P 500 понижи с 0.40% до 3140 пункта, а Nasdaq – с половин процент до 8665 пункта. Въпреки спадовете в последния ден на седмицата и на месеца, индексите записаха сериозно покачване на месечна база, отбелязвайки най-големия си едномесечен скок от юни насам. S&P 500 нарасна с 3.4%, а Dow и Nasdaq – със съответно 3.7% и 4.5% през ноември.

Месецът завърши и с традиционния Черен петък, като само в този ден онлайн американски потребители са похарчили над 7 млрд. долара. Данните сочат за сила на сектора на потребителските стоки в САЩ, който е един от стълбовете на американската икономика. Книжата на компаниите за търговия на дребно бяха в унисон със спадовете на по-широкия пазар в петък, като цената на акциите на Best Buy намаля с 0,1%, а книжата на Macy’s поевтиняха с 1%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

В петък цената на петрола се срина. Американският лек суров Crude поевтиня с над 4%, а сортът Брент – с над 5 на сто. На месечна база ръстовете са от 2.3% и 6% респективно с най-добро месечно представяне от април насам.

Златото поскъпна с 0.40 на сто, но отбеляза най-големия си месечен спад от ноември 2016 г. насам.

Акцентите днес

Данни за индекса на активността в производствения сектор

В началото на седмицата инвеститорите ще получат информация за индекса на активността в производствения сектор  (PMI) за редица икономики, като очакванията на анализаторите са за стойности под 50 пункта. Това би означавало забавяне на производствения сектор, което води след себе си понижение на икономическия растеж. По-лоши от очакваните данни и ново понижение може да окаже негативен ефект върху местните валути.

Инструменти на фокус

Masco Corp. – Дневна

Основаният преди 90 години конгломерат Masco е производител на продукти за подобряване на дома и нови пазари за строителство на жилища. През изминалата седмица акциите, макар и за кратко, надскочиха максимума от началото на 2018 година и отбелязаха нов исторически връх, като на седмична база запазиха зелената свещ. Движението през 2019 е силно повлияно от биковете, което ни кара да смятаме, че при задържане на нивата над 2018 година би дало възможност за средно- и дългосрочни печалби. За вход в дълга позиция може да се изчака поскъпване над 47,00 долара и евентуално пласиран стоп при 46,00 долара за акция.

EUR/USD – Дневна

Най-известната валутна двойка в света продължава постепенното си, но сигурно движение в низходящ канал. Напредването на долара беше ограничено около 1,0990 през последните два месеца и в комбинация с положението на Стохастик около 20 пункта със сигнали за възход ни кара да смятаме, че ще последва нова атака на 50-дневната експоненциална средна. Пробив над нея би изпратил котировките за тест на горната граница на канала около 1,1100. Възможно е да последва спад още сега под подкрепата от октомври и ноември под около 1,0990, който може да се използва за къса позиция с цел 1,0880 – при минимума от началото на октомври.

XAG/USD – Дневна

Среброто кръжи около минимума от средата на август и началото на октомври през целия месец ноември и все още не е много ясно в каква посока ще поеме. Имаме подкрепа около 1,1680. като по-сериозен спад под нея – до около 16,50-16-30 би дал сигнали за обръщане на тренда. Дотогава обаче все още има потенциал за възстановяване на предходното движение, като за вход в къса или дълга позиция препоръчваме да се изчака по-солидно движение – каквото липсваше през ноември – с достигане на нива от респективно 16,50 за къса и 1,1730 за дълга позиция.

S&P 500 – Дневна

Широкият измерител на щатската икономика записа успешен пробив над горната граница да възходящия канал и макар и в последните дни на търговия да имаше лек спад, котировките изпратиха месеца силно и над съпротивата. С поскъпването над 3140 пункта индексът заяви бичите си позиции, но след напрежението между Китай и Хонг Конг и подписаният от Тръмп законопроект за подкрепа на протестите в Хонг Конг не е много ясно как ще протекат отношенията между двете най-големи икономики в света. Китай обяви, че ще предприеме „сериозни мерки за противодействие“, което може да подкопае завидния растеж от последните месеци. Смятаме, че са оправдани краткосрочни трейдове на база нискочестотни графики и новини.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | акции | търговия | Китай | САЩ | пазари | индекси | Елана Трейдинг | Черен петък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини