Ще успее ли новото правителство на Аржентина да я спаси от фалит?

По данни на Financial Times страната е натрупала космически дълг в размер на приблизително 330 млрд. долара

Новоизбраният аржентински президент Алберто Фернандес (в центъра), говори при представянето на кабинета си в Буенос Айрес
Новоизбраният аржентински президент Алберто Фернандес (в центъра), говори при представянето на кабинета си в Буенос Айрес
Снимка: БТА
15:29 09.12.2019

Наскоро избраният президент на Аржентина – левият перонист Алберто Фернандес, обяви имената в своя кабинет, който ще започне работа от утре. Страната се намира в тежък период на рецесия, на ръба на фалит е, с рекордни задължения и инфлация, достигаща едно от най-високите нива в света.

Критикът на Международния валутен фонд (МВФ) без особен опит в политиката Мартин Гусман бе назначен за министър на икономиката, което поставя пазарите в неведение по отношение на бъдещата политика на Аржентина.

До края на следващата година южноамериканската страна трябва да изплати немалка част от задълженията си - 60 млрд. долара, припомня Financial Times. Планът на Гусман за реабилитиране на икономиката се основава на двугодишен заем от МВФ, допълва Forbes.

„Правителството трябва да излезе с ясни предложения. Каква е макроикономическата стратегия? Каква е фискалната стратегия? Без тези детайли Фондът няма да гласува доверие на правителството и способността му да отговори на задълженията си”, заявиха от МВФ.

При обявяването на назначението си Гусман заяви, че е доволен от преговорите с МВФ, което обаче изненада кредиторите. Ситуацията между двете страни ескалира по-рано тази година без официално решение на въпроса как страната ще се разплати с Фонда и това налага преговори колкото е възможно по-скоро за ново споразумение с новото правителство.

По данни на Financial Times перонисткото правителство на Фернандес ще трябва да се справи в следващите години с космическия дълг в размер на приблизително 330 млрд. долара. Към 30 ноември депозитите в Аржентинската централната банка се равняват на едва 700 млн. долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | Аржентина | Буенос Айрес | ново правителство | голям дълг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини